Virus ušao u dva doma za starije u Vinkovcima

0
foto: Đuro Karalić

Koronavirus je ušao u domove za stare i nemoćne “Vinkovci” i “Dobri dom”, potvrdila je u izjavi novinarima ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić rekavši kako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata 88 novih pozitivnih osoba na covid-19, a tri su osobe preminule, što je najveći broj do sada u 24 sata zaraženih osoba u županiji.

“Brojka o broju novopozitivnih govori sama za sebe i ovo je rekord za sada po broju oboljelih u 24 sata. U Domu za starije i nemoćne “Vinkovci” pozitivno je 15 korisnika i tri djelatnika dok je “Dobrom domu” za sada pozitivno osam korisnika”, kazala je Kata Krešić.

Po njezinim riječima, svim korisnicima i zaposlenicima uzeti su brisevi i njihove nalaze se tek očekuje. Pozvala je građane da i dalje budu odgovorni, a pozitivne osobe da ne osjećaju krivnju zbog toga što su se zarazili.

“Svaki dan razgovaram sa oboljelima i mnogi od njih osjećaju strašnu krivnju i odgovornost što su se zarazili i možda prenijeli virus nekome drugom. Želim poslati poruku da se ne smijemo tako osjećati. Svatko od nas može biti zaražen covidom-19 i biti u situaciji da da virus prenese na nekog drugog. Zato moramo, svatko od nas, učiniti sve da taj rizik smanjimo. U potpunosti ga izbjeći ne možemo ali ga možemo smanjiti pridržavanjem svih propisanih mjera”, poručila je Krešić.

Podsjetila je kako je samoizolacija smanjena sa 14 na 10 dana izuzev za djelatnike sustava socijalne skrbi za koje samoizolacija i dalje traje 14 dana.

“Valja ponoviti kako samoizolacija počinje ne onoga dana kada ste bili u kontaktu s oboljelom osoba. To nam je nulti dan. Prvi dan od tih deset dana računa se od sutradan”, pojasnila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić pozvavši građane da i dalje budu odgovorni i pridržavaju se preporučenih epidemioloških mjera.