Beroš: Pad novooboljelih bit će moguć samo uz pridržavanje epidemioloških mjera

0
FOTO: Screenshot

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je istaknuo da je Hrvatska na “dobrom putu u suzbijanju epidemije” te se predviđa da bi broj novooboljelih od covida-19 za tri do četiri tjedna trebao početi padati pod uvjetom da se građani pridržavaju epidemioloških mjera.

“Neki modeli predviđaju da bi za dva, tri, četiri tjedna broj novooboljelih dosegnuo plafon i počeo padati”, izjavio je Beroš na konferenciji za novinare te dodao da  “postoji trend koji bi mogao ukazivati da smo na dobrom putu”.

Poručio je da će pad novooboljelih biti moguć samo ako se građani budu odgovorno ponašali i pridržavali epidemioloških mjera.

“Ako smo svi odgovorni, brojevi moraju početi padati”, istaknuo je. U suprotnom, upozorio, krivulja novozaraženih i dalje će rasti.

S obzirom na aktualni negativni trend, potvrdio je da Nacionalni stožer civilne zaštite razmišlja o novim mjerama, no i da dosadašnje iskustvo pokazuje da restriktivnije mjere ipak ne donose željene rezultate.

“Sve mjere su moguće, kao i promjene u školstvu, no procjenjujemo da nije trenutak za policijski sat niti lockdown”, rekao je ministar.

Obiteljski liječnici će morati obavještavati kontakte zaraženih pacijenata

Beroš je ponovno apelirao na obiteljske liječnike da “ostanu pola sata, sat vremena duže na poslu i zovu kontakte zaraženih ustvrdivši da je praćenje kontakata jedna od najučinkovitijih mjera u sprječavanju infekcije.

“U ime naroda i Vlade”, zamolio ih je da svoje zaražene osiguranike ubilježe u digitalnu platformu i obavijeste kontakte jer osobe koje su bile u kontaktu s covid-pozitivnim bolesnikom i po tri dana ne dobivaju o tome obavijesti.

Podsjetio je da je jučer iz Ministarstva zdravstva i HZZO-a upućen dopis obiteljskim liječnicima kojim im se nalaže da izvrše tu svoju obvezu prema Zakonu o pružanju zdravstvene zaštite.

Oni će to morati raditi da bi se spriječilo širenje epidemije, istaknuo je ministar.

Situacija pod kontrolom; uskoro stižu novi brzi testovi

Iako kontinuirano raste broj novozaraženih, Beroš ističe da je situacija pod kontrolom u svim županijama. Odlučeno je da će Opća bolnica u Našicama biti određena za liječenje pozitivnih bolesnika kada ih KBC Osijek više ne bude mogao zbrinjavati. U Splitsko-dalmatinskoj županiji razmišlja se da tu ulogu preuzme bolnica u Kninu.

Ministar ističe i da se resursi za testiranje svakodnevno povećavaju no još uvijek su ograničeni. U HZJZ stižu ovih dana novi uređaji koji će značajno proširiti kapacitete testiranja, a zagrebački zavod za javno zdravstvo krajem godine dobit će sličan aparat.

Uskoro bi, kaže ministar, trebali biti uvedeni i brzi antigenski testovi koji su znatno jeftiniji i puno brži te će omogućiti testiranje dodatnih pacijenata.

Dualno vodstvo i klanovi  u KB Dubravi 

Dio press konferencije Beroš je posvetio i situaciji u KB Dubravi čije je Upravno vijeće danas smijenila Vlada nakon nalaza zdravstvene inspekcije.

Kao primarni razlog za smjenu Upravnog vijeća Beroš je istaknuo “neodgovarajuću razinu komunikacije između Uprave bolnice i koordinatora Primarnog intenzivističko-respiratornog centra Ivice Lukšića”. Ustvrdio je i kako je takvo “dualno vodstvo bolnice moglo rezultirati poremećajem u radu primarnog intenzivističko-respiratornog centra”, u kojemu se liječe teški slučajevi covida-19.

Po pitanju dualizma između ravnatelja Srećka Marušića i koordinatora respiratornog centra Ivice Lukšića, Beroš je, na novinarski upit, stao na stranu Lukšića, za kojega je rekao da provodi sve ideje i promišljanja ekspertne skupine Kriznog stožera Ministarstva zdravstva.

“On nije moj, nego naš čovjek, Vladin čovjek”, istaknuo je i dodao kako ne vjeruje da su “dualizam i paralelno upravljanje bolnicom” povezani s bivšim ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem koji također radi u KB Dubravi. 

 “Upozoren sam i prije dolaska na ovu dužnost da situacija u KB Dubravi nije baš najbolja, da postoje određeni klanovi. Zbog toga je dosta liječnika i sestara otišlo iz te ustanove”, rekao je Beroš i poručio kako “dualizam u upravljanju ne smije postojati i nema vremena za dvostruke igre”.

Rekao je i kako se u tu bolnicu svakodnevno šalje dodatni zdravstveni kadar na ispomoć pa je  jučer tamo otišlo 39 sestara i prije toga pet liječnika.

“Za KB Dubravu tražimo dodatne kapacitete iz svih zdravstvenih ustanova u Zagrebu i to će biti riješeno”, istaknuo je.