Umjesto dvije kolone, ove godine u Vukovaru dva plakata, a HOS ne bi trebao biti jedni na čelu kolone

0
FOTO: MORH

Plakat vukovarskog gradonačelnika za Dan sjećanja s istaknutim slovom ‘U’ ipak se mijenja. Rezultat je to sastanka Nacionalnog vijeće za domovinski pijetet koje je načelno prihvatilo program grada Vukovara

Vijeće za domovinski pijetet je razmotrilo programe koje su pripremili Grad Vukovar i Općina Škabrnja te su prihvaćena oba programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Vijeće za domovinski pijetet je razmotrilo i plakat koji je izradio Grad Vukovar, a čiji izgled i sadržaj prije javnog predstavljanja nije usuglašen s Vijećem, te je stava da je plakat neprimjeren i kao takav neprihvatljiv jer je u javnosti potaknuo brojne negativne rasprave i reakcije, izazvao podjele i uznemirenost u velikom dijelu braniteljsko-stradalničke populacije i ne šalje poruku pijeteta ni odavanja jednake počasti žrtvama, uz napomenu da nikada ranije na plakatima nisu bile isticane pojedine postrojbe ili osobe.

Zbog svega navedenoga Vijeće nije suglasno s korištenjem predstavljenog plakata kao službenog promotivnog materijala obilježavanja dana posebnog domovinskog pijeteta te se usuglasilo o potrebi izrade plakata koji će izgledom i sadržajem odražavati duh Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, pozivati na zajedništvo braniteljsko-stradalničke populacije i čitave javnosti te poslati jasnu poruku da je Grad Vukovar simbol otpora, žrtve i zajedništva u Domovinskom ratu.

Uvažavajući doprinos Hrvatskih obrambenih snaga u obrani Vukovara, Vijeće skreće pozornost na činjenicu da su svih proteklih godina Kolonu sjećanja predvodili branitelji Vukovara, među kojima i pripadnici HOS-a, zajedno s  članovima obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja te je stava da je isticanje jedne postrojbe nepravedno u odnosu na doprinosu svih koji su sudjelovali u herojskoj obrani Grada Vukovara.

Vijeće za domovinski pijetetje zaključilo da će Vlada i sva nadležna tijela Republike Hrvatske, unatoč izostanku suradnje od strane Grada Vukovara, u okviru svojih zakonskih ovlasti i sukladno propisima, i ove, kao i ranijih godina, pružiti potporu obilježavanju dana posebnog domovinskog pijeteta kako bi se dostojanstveno obilježio državni blagdan i kako bi se u miru i zajedništvu odala počast žrtvama.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je predstavio plakat koji je podigao buru, i danas poručuje da ostaje pri svojim stavovima. Nije bio na Vijeću za domovinski pijetet, no iz Vukovara je žestoko prozvao ministra Medveda. – Javlja RTL.

“To je sramotno i jedini normalan odgovor je ostavka ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda”, rekao je Penava.

Tvrdi, ostavku traži zbog pritiska na pripadnike HOS-a i manipulaciju izjavama majke Jeana Michela Nicoliera. Ministar Medved pred kamere nije htio, kao ni nitko iz Vijeća. No plakat koji je predstavio vukovarski gradonačelnik smatraju neprimjerenim i neprihvatljivim. “Vijeće nije suglasno s korištenjem predstavljenog plakata kao službenog promotivnog materijala obilježavanja dana posebnog domovinskog pijeteta te se usuglasilo o potrebi izrade plakata koji će izgledom i sadržajem odražavati duh Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta”, naveli su iz Vijeća.

Penava je ranije poručio kako će pripadnici HOS-a biti na čelu kolone. Vijeće ističe i kako su i proteklih godina kolonu predvodili branitelji među kojima i pripadnici HOS-a te da je isticanje jedne postrojbe nepravedno.

Više izvora sa zatvorenog sastanka tvrdi da će biti kao i lani, kad HOS nije bio istaknut. Službeno je program grada prihvaćen.