Školski praktikum u Trnavi nudi sve potrebno za učenje o enogastronomiji i agroturizmu

0
foto: OBŽ

Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo je 2019. godine kupila 100 godina staru povijesnu kuću (slavonsku kuriju) s podrumom i pripadajućim imanjem u Trnavi (na adresi Ivana Meštrovića 66). Već iduće godine tu podižu vinograd s više od 1.700 trsova te kreću s prenamjenom kuće i imanja za potrebe izvođenja nastave. Obavljen je niz građevinskih i obrtničkih zahvata, potom i opremanje, kako bi objekt bio priveden školskoj namjeni. Radovi su izvedeni sredstvima Osječko-baranjske županije i vlastitim sredstvima Škole, s tim da su veliki dio radova obavili učenici i nastavnici ove škole.

Obnovljena povijesna kurija u Trnavi, s novim izgledom i namjenom, danas (3. studenoga 2023. godine) je službeno otvorena kao Školski enogastronomski i agroturistički praktikum Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo, koji djeluje u okviru Regionalnog centra kompetentnosti VirtuOS.

Uz učenike i nastavnike, svečanosti su nazočili zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, načelnica Općine Trnava Irena Mikić Brezina i drugi uzvanici, a sve je pozdravio Mirko Ćurić, ravnatelj SSŠ Antuna Horvata Đakovo, koji je predstavio školu i projekt.

– Uspjeli smo zahvaljujući pomoći Osječko-baranjske županije, našim učenicima i nastavnicima koji su se ovdje aktivirali, RCK VirtuOS preko kojeg smo nabavili opremu te smo danas gotovo kompletirali ovaj objekt koji je namijenjen za edukaciju, i to ne samo učenika naše škole nego je zamišljen kao dio RCK te će poslužiti za dodatnu edukaciju i nove projekte svima koji se bave ovim djelatnostima. Ovo je objekt kojim se možemo ponositi svi, naša Škola, Općina Trnava, Osječko-baranjska županija, pa i cijela regija, a otvoreni smo svima za suradnju – rekao je ravnatelj Mirko Ćurić.

Osječko-baranjska županija financirala je radove na uređenju dvorišta i vanjskih površina Praktikuma Trnava u ukupnom iznosu od 48.962,74 eura. U sklopu prenamjene prostora za terensku nastavu izgrađene su i uređene nove kolne i pješačke površine, kao i 10 parkirnih mjesta. Radovi su započeli  9. kolovoza, a završili su 6. listopada ove godine.

– Praktikum je izuzetno dobro napravljen i uvjeren sam da će dobro služiti učenicima, njihovim profesorima i drugim korisnicima. Škola ima i 44 hektara zemlje i sigurno će se svime dobro gospodariti – naglasio je zamjenik župana Josip Miletić te dodao da se ovo jedno od brojnih ulaganja na području Općine Trnava.

Općina Trnava je poznata po svojim vinogradima, vinima i vinarima, pa općinska načelnica Irena Mikić Brezina ističe kako će realizacija ovog projekta doprinijeti boljoj i većoj povezanosti vinara i Srednje strukovne škole. – I do sada smo surađivali na određenim projektima i manifestacijama, a uvijek ima prostora za daljnju suradnju, za što je Općina otvorena – kazala je načelnica te zahvalila svim sudionicima projekta.

Gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić izrazio je zadovoljstvo realizacijom projekta u Trnavi. Naglasio je da kako SSŠ Antuna Horvata Đakovo koristi više lokacija za potrebe teorijske i praktične nastave, a u tomu posebno mjesto imaju lokacije poput Trnave gdje učenici na terenu mogu konkretno raditi i tako poboljšati svoje obrazovanje.

– Strukovno obrazovanje je u fokusu i trebamo ga razvijati, modernizirati i unaprijediti. SSŠ Antuna Horvata je najstarija srednjoškolska ustanova u gradu Đakovu, datira iz 1887. godine, danas je pohađa gotovo 600 učenika u 33 razredna odjela, a učenici se obrazuju za 21 različito zanimanje u trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju. To je velika škola s puno učenika koji su nakon školovanja spremni za tržište rada. U sektoru poljoprivrede obrađuju čak 44 hektara zemlje, što pokazuje ozbiljnost škole i svega što učenici tu nauče. Ovaj prostor daje dodanu vrijednost Školi i njihovom obrazovanju jer će učenici moći razvijati svoje kompetencije u različitim područjima, od turizma, enologije, poljoprivrede, vinogradarstva i ostalih djelatnosti – kazala je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ.

Ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Andrej Kristek dodao je da RCK VirtuOS obuhvaća Osječko-baranjsku i Vukovarsku županiju, ali i šire područje. – Uspostavili smo naše poligone za provođenje praktične nastave i vježbi za učenike, nastavnike i odrasle polaznike, kao i sve koji su željni znanja iz područja turizma i ugostiteljstva i ostalog čime se bavimo. Ovo je poseban poligon gdje će učenici moći saznati nešto više o vinu, pa tako i sommelijerstvu, istraživanju vina, sljubljivanju hrane i vina. Učenici će napokon izaći iz okvira učionica te kroz praktičnu nastavu i vježbe u ovako predivnom okruženju stjecati znanja, vještine i sve što im je potrebno da sutra izađu na tržište rada, prilagođeni svemu što tržište od njih očekuje – poručio je Kristek.