Oprez, nova prevara! Instalirao lažnu aplikaciju za ulaganja i ostao bez 6500 eura

0
foto: Pixabay

U nizu sve češćih prijevara putem Interneta, posebno načina komunikacije putem elektroničke pošte i mobilnih aplikacija, jedan 69-godišnjak postao je žrtvom nepoznatog počinitelja. Ova priča ističe ozbiljan problem varanja i zloupotrebe povjerenja putem digitalnih medija. Incident se dogodio razdoblju od 21. rujna do 3. studenog, a žrtva je pretrpjela financijski gubitak od više od 6.500 eura. – Izvijestila je danas Policijska uprava osječko-baranjska.

Nepoznati počinitelj stupio je u kontakt s 69-godišnjakom, a prema policijskom izvješću, izgleda da je koristio lažno prikazivanje činjenica kako bi dobio povjerenje svoje žrtve. Nažalost, ovaj oblik prevare sve je češći, gdje prevaranti izigravaju pouzdane osobe ili koriste lažne identitete kako bi uvjerili svoje žrtve da podijele osobne informacije ili, u ovom slučaju, prenesu financijska sredstva.

Nakon što je nepoznati počinitelj izmanipulirao 69-godišnjaka, ovaj je prevarant uspio uvjeriti žrtvu da na svoj mobilni uređaj instalira aplikaciju kojom je omogućio nepoznatim osobama pristup vlastitim bankovnim računima.

Ova vijest služi kao podsjetnik na važnost sigurnosti i opreza na Internetu. Prije nego što dijelite osjetljive informacije ili vršite financijske transakcije putem Interneta, uvijek provjerite identitet osobe s kojom komunicirate i budite oprezni prije nego što poduzmete bilo kakve korake.

Policija traga za nepoznatim počiniteljem.