Policija traga za roditeljima napuštenog djeteta iz Zaprešića

0
foto: Kanta za otpad u kojoj je ostavljena beba/ HTV / HRT

Stravičan događaj koji se dogodio jučer u Zaprešiću šokirao je cijelu Hrvatsku. Novorođenče umotano u deku i bačeno u kantu za otpad pronašla su preksinoć dva mladića. Beba je prevezena u zagrebačku bolnicu “Sveti Duh”. Sada je stabilno i nije u životnoj opasnosti.

Policija intenzivno traga za roditeljima djeteta i poziva sve koji imaju informacije o okolnostima događaja, da im jave na broj 192.

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno govorilo se o ovome slučaju koji je potresao javnost. Alen Minić, predstojnik Hrvatskog zavoda za socijalni rad komentirao je u emisiji je beba zbrinuta i nije u životnoj situaciji.

“U ovakvim slučajima, uglavnom, mi nikad ili jako, jako rijetko dobijemo informaciju o roditeljima i o njihovom identitetu. Mi ćemo, nakon što se u zdravstvenoj ustanovi potvrdi pozitivan zdravstveni status djeteta, vjerojatno dijete smjestiti u ustanovu socijalne skrbi. Imenovat ćemo skrbnika, donijet ćemo rješenje o stavljanju djeteta pod skrbništvo i po potrebi ćemo pružiti i neke druge socijalne usluge. Ali za sada, prvi korak je, nakon što se otpusti iz bolnice, da se pronađe adekvatan smještaj u ustanovu. Smjestimo ga i nakon toga poduzimamo druge radnje i idemo, uglavnom, u takvim slučajevima, u smjeru posvojenja djeteta”, objasnio je Minić.

Mnogi se ljudi se već javljaju da bi željeli posvojiti malog dječaka. Minić je potvrdio da je u Hrvatskoj velika potražnja u evidenciji potencijalnih posvojitelja te da ih je svakim danom sve više.

Protiv majke, odnosno roditelja, u ovom slučaju policija, provodi i kazneni postupak.