Opća bolnica Virovitica počela trošiti struju iz vlastitih solara

0
foto: VPŽ/ Marija Lovrenc i OB Virovitica

Virovitička Opća bolnica među rijetkima je u Hrvatskoj koja se može pohvaliti velikom fotonaponskom elektranom, vrijednom oko 350.000 eura, a priključne snage 367 kW, izvijestili su u srijedu iz Grada Virovitice.

Medicinska ustanova u Virovitici od 26. travnja proizvodi električnu energiju za svoje potrebe zahvaljujući solarima postavljenima na sve raspoložive krovove zgrada unutar bolničkog kompleksa.

Vlastita solarna elektrana bolnici donosi do 80 posto uštede na računima za struju. Po riječima ravnatelja Dinka Blaževića, mjesečni računi za struju do sada su iznosili od 12.000 do 24.000 eura, ovisno o dobu godine.

S obzirom na visoke troškove poslovanja, ušteđeni novac iskoristit će se za obnavljanje medicinskih aparata, infrastrukturu i poslovanje bolnice, kaže Blažević.

Bolnica je vrijednu investiciju i zaokret prema zelenoj energiji ostvarila uz pomoć projekta Solar Roofs for Green Virovitica.

Solarne elektrane postavljene su na pet ustanova u Virovitici – bolnici, dvorcu Pejačević, tvrtki Virkom, dječjem vrtiću Cvrčak i palači Pejačević.

Ukupna vrijednost projekta je 735.000 eura, uz 85 posto sufinanciranja iz europske blagajne.

Pripremila ga je i prijavila Regionalna energetska agencija Sjever, koja je partner na projektu, dok su nositelji Grad Virovitica, tvrtka Virkom i Opća bolnica Virovitica.