Pokušao zataškati nesreću koju je pijan izazvao službenim autom: Podignuta optužnica protiv župana i njegovih pomagača

0

Uskok je nakon provedene istrage, pred osječkim Županijskim sudom, podigao optužnicu protiv vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića zbog prikrivanja prometne nesreće koju je pod utjecajem alkohola izazvao u travnju prošle godine i izbjegavanja osiguravajućeg regresnog zahtjeva.

Optužnicom su, uz Dekanića, obuhvaćeni 47-godišnjakinja na čiji je parkirani automobil i ogradu naletio župan, Dekanićev 38-godišnji rođak Krešimir Bičanić, 55-godišnji pomoćnik šefa smjene Postaje granične policije Županja, 34-godišnja policajka i 53-godišnji policajac iz očevidne ekipe. Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, izvijestilo da ih tereti zbog kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tom nedjelu.

Optužnica Dekanića tereti da je17. travnja 2022. u Cerni i Županji, nakon što je upravljajući službenim automobilom uslijed vožnje pod utjecajem alkohola te nedopuštene i neprilagođene brzine kretanja prouzročio prometnu nezgodu u kojoj su oštećena dva vozila te ograda obiteljske kuće.

U nakani da izbjegne odgovornost za tako prouzročenu nesreću, s vlasnicom oštećenog vozila i svojim bratićem, koji je na njegovo traženje sa svojim automobilom ubrzo stigao na mjesto nesreće, dogovorio kako će u slučaju dolaska policije neistinito prikazati da je službenim automobilom upravljao Bičanić i da je do nesreće došlo uslijed izbjegavanja naleta na životinju na cesti, dok se Dekanić nalazio na mjestu suvozača.

Uskok navodi da su nakon što je policija dobila dojavu o nesreći optuženi policajci prihvatili Dekanićevo traženje da neistinito prikažu da je Bičanić skrivio prometnu nesreću upravljajući službenim vozilom Županije, kao i da neistinito prikažu okolnosti uslijed kojih se prometna nesreća dogodila.

Nakon očevida i “poduzimanja drugih službenih radnji” te neistinitih izjava okrivljenika policajci su Bičaniću uručili obavijest da je počinio prekršaj i na taj način mu omogućili izbjegavanje prekršajne odgovornosti za uzrokovanje prometne nesreće u alkoholiziranom stanju.

Osim toga Uskok Dekanića tereti da je zaposlenicima županije predao potvrdu o prometnoj nesreći, u kojoj je stajalo da je vozio Bičanić, a temeljem toga je županija osiguravajućem društvu podnijela odštetni zahtjev za naknadu štete na službenom automobilu. Također i vlasnica oštećenog automobila i kuće je osiguravajućem društvu podnijela krivotvoreni odštetni zahtjev

Osiguravajuće društvo je u uvjerenju da su predočeni podaci istiniti, nakon izvršene procjene oštećenja, utvrdilo svoju obvezu namirenja štete. Dekanić je, navodi Uskok, u ime županije zaključio nagodbu s osiguravajućim društvom o isplati nešto više od 11.000 eura, dok je drugookrivljenoj isplaćena šteta na betonskoj ogradi od 1200 eura kao i šteta na vozilu od gotovo 1500 eura. Na taj način je Dekanić izbjegao svoju regresnu obvezu plaćanja štete osiguravajućem društvu, izvijestilo je tužiteljstvo.

Dekanić: Dokazat ću da su optužbe neistinite

– Danas su me obavijestili – ne službeno, nego su mediji počeli zvati i tako sam saznao za optužnicu. Očekivano, s obzirom na interes koji je slučaj pobudio i na žestinu kojom se obrušilo na mene i na ostale u optužnici. Mogu reći samo da ću tijekom postupka dokazati da su optužbe neistinite i neutemeljene, reakcija je župana Damira Dekanića.

Na pitanje planira li ostavku ponovio je: ‘Ne!’ te dodao kako taj dio ne bi više ni komentirao.