Pred nama su nestabilniji vremenski uvjeti: Sutra moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme

0
FOTO: pixabay

Utorak će obilježiti jaka južina, iznadprosječna toplina i povremena kiša, ponegdje i obilna, praćena grmljavinom, a već na blagdan Svih svetih bit će prilično stabilno, čak i prevladavajuće sunčano, na kopnu tek nakon magle. No, skoro novo jačanje juga i jugozapadnjaka te osjetan pad tlaka, koji će se nastaviti do petka, uz kratkotrajni predah i do nedjelja – najava su nove kiše, osobito na Jadranu i područjima uz njega… 

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: “U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjivo oblačno, kiša lokalno moguće i u obliku jačih pljuskova praćenih grmljavinom uglavnom će padati poslijepodne. Vjetar umjeren južni, navečer i sjeverozapadni, uz nestabilnosti prolazno pojačan. Jutarnja temperatura od 13 do 17 °C, a danju od 23 do 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj povremeno kiša, a pljuskovi će osobito će biti izraženi sredinom dana kad će i zagrmjeti. Vjetar će popodne okretati s umjerenog jugozapadnog na sjeverozapadni s kojim će malo osvježiti. Najviša temperatura oko 20 °C.

Na sjevernom Jadranu promjenjivo, u gorju ponegdje i pretežno oblačno. Mjestimična kiša, lokalno i obilna, u obliku izraženih pljuskova, osobito u prvom dijelu dana. Puhat će jak južni i jugozapadni vjetar s olujnim udarima. Poslijepodne postupno smirivanje i djelomično razvedravanje, najprije u Istri.

Dalmaciji promjenjivo oblačno, s jakim i olujnim jugom te lokalno moguće i jakim pljuskovima sredinom dana. More valovito, prema otvorenom i jače valovito. Najniža temperatura zraka od 15 do 20 °C, a najviša oko 23 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske od 23 do 25 °C. Pljuskovi su najizgledniji sredinom dana, osobito u zaobalju i izraženiji, a oborina bi mjestimice na obali mogla i izostati. Puhat će uglavnom jako jugo i južni vjetar.”