Obilježena 29. obljetnica smrti Blage Zadre

Izvor: HINA

Danas je obilježena 29. obljetnica pogibije junaka Domovinskog rata Blage Zadre. Na njegovom grobu na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Održan je komemorativni skup na Trpinjskoj cesti i misa zadušnica u Župnoj crkvi Gospe Fatimske.

Vijenac na njegov grob položili su i svijeće upalili članovi obitelji i rodbine Blage Zadre te brojna izaslanstva, među kojima i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga. U ime Grada Vukovara vijenac na Zadrin grob, umjesto gradonačelnika Ivana Penava koji je u samoizolaciji, položio je njegov zamjenik Marijan Pavliček.

“Životni stil, ideale i način na koji je general bojnik Blago Zadro vidio Hrvatsku, po mnogo čemu možemo i primijeniti i danas 2020. godine. Vrlo je važno da uvijek pronosimo istinu o postojanju generacija i takvih ljudi kao što je bio general bojnik Blago Zadro”, izjavio je nakon polaganja vijenaca potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Medved. Naglasio je da se od svih u Hrvatskoj očekuje da promiču ideale za koje je živio Blago Zadro i domoljublje kojim se rukovodio u obrani Vukovara i Hrvatske.

General bojnik Blago Zadro poginuo je u obrani Vukovara od velikosrpske agresije, kod Trpinjske ceste u Borovu naselju, 16. listopada 1991., gdje je bio zapovjednik obrane. Činom general bojnika odlikovao ga je posmrtno pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Vijenci su položeni i svijeće upaljene i na grobu bojnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika satnije Vojne policije Vukovar koji je također poginuo na današnji dan 1991. u Vukovaru, a pokopan je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.