Lagator i Zubčić o stanju s Covidom-19 u OBŽ i KBC Osijek

Nakon rekordnog broja zaraženih na području Osječko-baranjske županije javnosti se obratio Stožer civilne zaštite. Ukupno je testirano 474 osobe, od kojih je 123 pozitivno. Još uvijek na području županije nema konkretnog žarišta već su novooboljeli raspoređeni u 31 naselje. Najviše novooboljelih ima u Osijeku, Đakovu, Čepinu, zatim u Belišću. U KBC Osijek leži 51 pozitivni pacijent, a njih četveri je na respiratoru.

Načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Petar Lagator iznio je brojke zaraženih i ljudi u samoizolaciji iz kritičnih sustava, odnosno zdravstvenog sustava, domova za starije i nemoćne te obrazovnih institucija.

U Općoj bolnici Našice pozitivno je pet djelatnika, a njih 6 je u samoizolaciji, što je troje pozitivnih više i četiri osobe više u samoizolaciji. U Domovima za starije i nemoćne ukupno je 12 pozitivnih djelatnika, a radi se o domovima iz Osijeka, Đakova i Belog Manastira. U školskom sustavu također je zabilježen porast. Sada je ukupno zaraženo 34 osobe (djelatnici i učenici) te je njih 360 u samoizolaciji.

Ravnatelj KBC-a Osijek, Željko Zubčić, objasnio je kako je jučer obrađen rekordan broj testova s tim da KBC Osijek testira uzorke i iz drugih županija. Također, dodaje kako je u pitanju vršni kapacitet koji se može ponoviti uzastopno dva do tri dana zbog djelatnika. Samostalno testirati počeo je i HZJZ Slavonski Brod i Vukovar.

Koronavirus probio je u osječku bolnicu te je ukupno oboljelo 19 liječnika i 16 medicinskih sestara. U samoizolaciji je 14 liječnika i 9 medicinskih sestara. Testirani su svi djelatnici Klinike za kirurgiju i Klinike za anesteziologiju te dio djelatnika Klinike za ginekologiju. Ravnatelj Zubčić je objasnio kako svi odjeli rade normalno dok Klinika za kirurgiju radi manjim intenzitetom i s manje operacijskih sala.  U bolnici je ukupno 580 liječnika i 1300 medicinskih sestara koji se raspoređuju prema potrebi zbog čega je zdravstveni sustav osiguran.