Završena energetska obnova zgrade Zdravstvene stanice Magadenovac

foto;obž

Mještani Magadenovca dobili su novoobnovljenu zdravstvenu stanicu. Naime, završeni su radovi na energetskoj obnovi zgrade Zdravstvene stanice Magadenovac koja djeluje u sklopu Doma zdravlja Osječko-baranjske županije. Projekt je proveden u okviru poziva Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.

Rekonstrukcijom je izvedena nova toplinska izolacija vanjskih zidova, stropova i krova, a energetska učinkovitost zgrade dodatno je poboljšana ugradnjom novih radijatora, zamjenom postojeće elektroinstalacije i ugradnjom štednih žarulja. Time će se godišnje potrebe toplinske energije za grijanje smanjiti za 84.117,97 kWh, a emisija COza čak 90 %, čime je zgrada prešla iz energetskog razreda G u A. Nakon rekonstrukcije zgrade djelatnici i korisnici usluga Zdravstvene stanice dobit će bolje uvjete za rad, smanjit će se potrebna energija za grijanje i emisije stakleničkih plinova.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.359.726,89 kuna od čega su osigurana bespovratna sredstva Europske unije u iznosu od 905.903,35 kuna. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sudjeluje s 864.159,91 kuna, a ostatak od 589.663,63 kune pokriva Osječko-baranjska županija.

Osim zgrade Zdravstvene stanice Magadenovac, u okviru poziva Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Osječko-baranjskoj županiji je odobreno ukupno 35 projekata energetske obnove zgrada javne namjene ukupne vrijednosti 116.826.666,54 kuna.