Zbog pozdrava ZDS na četiri sata zabranjeno emitiranje programa za Z1 i STV

0
foto: Pixabay/ilustracija

Vijeće za elektroničke medije (VEM) je zbog pozdrava “za dom spremni” u emisiji Bujica kaznilo je Z1 i Televiziju Slavonije i Baranje (STV) zabranom emitiranja programa u trajanju od četiri sata. Odluka je donesena na temelju pritužbi gledatelja, nakon što je jedan gledatelj u eteru izrekao pozdrav “za dom spremni”.

“Sporna je činjenica da se voditelj emisije u dva navrata nije ogradio od pozdrava ‘za dom spremni’ već je podržao izjave gledatelja i svojim komentarima poticao na nastavak spornog diskursa, što predstavlja kršenje članka 14. stavak 2 Zakona o elektroničkim medijima”, odgovorili su iz VEM-a, prenosi tportal.

Stoga je izrečena i kazna za Z1 i STV televiziju privremeno oduzimanje koncesije, odnosno zabrana emitiranja programa u trajanju od četiri sata u petak 26. siječnja od 19 do 23 sata. Moguće su sankcije, poručuju iz VEM-a bile privremeno ili trajno oduzimanje koncesije.

Za istaknuti je i da je zbog govora mržnje prema migrantima u Bujici, VEM u studenom 2018. donio odluku o privremenom oduzimanju koncesije za ukupno šest nakladnika televizije – Z1 televizija , Slavonsko-brodska televizija., Oar d.o.o, Mijor d.o.o., Robur j. d.o.o te za Televiziju Jadran.