Mjesec dana istražnog zatvora Bedeu i još dvojici okrviljenika iz Drave International

0
foto: MB PRESS/LUSTRACIJA

Sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor vlasniku osječke tvrtke za preradu otpadne plastike “Drava International” Zvonku Bedeu i još dvojici osumnjičenika koje tužiteljstvo tereti za više kaznenih djela u vezi s prošlogodišnjim požarom plastike u toj tvrtki.

„Sudac istrage prihvatio je prijedlog osječkog Općinskog državnog odvjetništva te je osumnjičenicima odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te mogućnosti počinjenja istoga ili težeg kaznenog djela”, izjavio je novinarima glasnogovornik Županijskog suda Davor Mitrović. 

Vlasnik tvrtke Zvonko Bede te 47-godišnji i 46-godišnji okrivljenici osumnjičeni za teško kazneno djelo protiv okoliša, ugrožavanje okoliša postrojenjem te dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Bede nije više direktor, „Pritvor je pravni apsurd”, kaže odvjetnik

Bedeov odvjetnik Mate Matić izjavio je nakon ročišta da je njegov klijent podnio ostavku na dužnost direktora tvrtke koja je uvrštena u sudski spis te da nema ni teoretskih mogućnosti ponoviti kazneno djelo, što je bila jedan od razloga za određivanje pritvora. Stoga smatra da su u pitanju “pravni apsurdi” te da je osječki sud “očito već unaprijed imao zauzet stav i donesenu odluku” koju će obrana pokušati osporiti žalbom.

Odvjetnica Dubravka Krklec osporila je i osnovu određivanja pritvora zbog utjecaja na svjedoke, dodavši da je obrana i danas ponovila kako je Bede, da je htio, to već mogao učiniti u protekla tri mjeseca. Dodala je kako je obrana kao protumjeru ponudila mjere opreza, poput kućnog pritvora, jer smatra da istražni zatvor nije bio nužan, što sud nije prihvatio.

Na upit novinara potvrdila je kako će se obrana temeljiti na sumnji da je požar podmetnut, s obzirom na okolnosti koje su prethodile događaju, poput oštećenja žičane ograde tvrtke te saznanja o izbijanju požara koje upućuju da uzrok nije mogao biti samozapaljenje.