Vučković: Ne možemo Fortenovi uvjetovati kome će prodati poljoprivredno poslovanje

0
foto: Vlada RH

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da je Fortenova privatna kompanija pa joj država ne može uvjetovati kome će potencijalno prodati svoje poljoprivredne tvrtke, no i poručila da država kontrolira upravlja li se adekvatno zemljištem koje te tvrtke imaju u koncesiji ili zakupu.

Vučković se nakon sjednice Vlade osvrnula na informaciju da  je Fortenova grupa započela proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju svog poslovnog područja poljoprivreda, pojasnivši da se proizvodnja kompanija iz tog portfelja odvija otprilike na 33 tisuće hektara državnog zemljišta, najvećim dijelom u Slavoniji, naglasivši da se zemljišta koriste putem dugogodišnjih koncesija, zakupa ili privremenih ugovora. Pritom, dodala je, državi je bitno da se poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu upravlja sukladno gospodarskim planovima i programima.

“To država kontrolira, i to je najbitnija informacija”, poručila je ministrica.

Fortenova jedna od najvažnijih kompanija u Hrvatskoj

Ustvrdila je da je Fortenova jedna od najvažnijih kompanija u Hrvatskoj, koja je iznimno važna u poljoprivrednom sektoru, kao i u prehrambenoj industriji te maloprodaji.

Podsjetila je da je ta kompanija već prije najavljivala da razmišlja, da je spremna ili da planira prodati segment poljoprivrede, a uz opasku da su tvrtke iz tog portfelja izuzetno značajne, Vučković je poručila da je Fortenova privatna kompanija pa se radi o isključivo njenim potencijalnim odlukama.

Naravno da ćemo pratiti proces

U kontekstu već iskazanog načelnog interesa kompanije iz Srbije te određenih arapskih investitora, Vučković je rekla da će hrvatska Vlada pratiti proces. “Ali kao što sam rekla, riječ je o privatnoj kompaniji koja autonomno donosi svoje odluke”, ponovila je, istaknuvši da je za Hrvatsku najbitnije da kompanije uspješno posluju te da im rastu prihodi i dobit.

Upitana je li važno da kompanije ostanu u “hrvatskim rukama” i iz perspektive neovisnosti u proizvodnji hrane, Vučković je rekla i da se Vlada bori za tu neovisnost te ponovila da je zemljište u “hrvatskim rukama”.

“Mi smo zaštitili zemljište. Mi smo Vlada koja je predložila izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojima se tom zemljištu daje strateška važnost”, istaknula je, dodajući da je propisano i da država ima pravo prvokupa i za privatno zemljište.

Za poljoprivredu je jako dobro da funkcionira pod tržišnim načelima i stvara što bolje rezultate

Na pitanje novinara vrši li se pritisak na Podravku da kupi te kompanije, Vučković je rekla da zaista nema takve informacije. “Mislim da je za poljoprivredu jako dobro da funkcionira pod tržišnim načelima i da stvara što bolje rezultate”, rekla je Vučković.

Naravno, dodala je, poljoprivreda ima i vrlo važnu sigurnosnu ulogu, pa tako postoje i različiti specifični ciljevi koji nisu isključivo ekonomski. No, rast produktivnosti i veća snaga kompanije su potpuno u skladu s hrvatskim strateškim interesima, kazala je ministrica.

Poručila je da država sigurno neće privatnoj kompaniji uvjetovati na koji način će mijenjati svoje vlasnike jer to ne može po propisima. “Međutim, država je vlasnik zemljišta koja koristi ova kompanija i na temelju kojih je i razvila svoju proizvodnju”, zaključila je ministrica.

Izvor: Hina/Vlada