I ove godine isplate uzgajivačima za životinje usmrćene zbog svinjske kuge

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Vlada je na jučerašnjoj sjednici izmijenila i dopunila odluku o interventnoj mjeri pomoći zbog izbijanja afričke svinjske kuge radi ublažavanja posljedica epidemije, pa će uzgajivači kojima su uginule ili usmrćene životinje uslijed te bolesti do zadnjeg dana prošle godine isplatu moći dobiti i u 2024., a za tu namjenu ukupna sredstva povećana su sa 4,5 na 5,5 milijuna eura.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da je Vlada prvotno donijela tu odluku 21. rujna 2023., a potom je izmijenila 12. listopada 2023. godine. 

“Cilj odluke je omogućiti isplatu interventne financijske pomoći svim onim uzgajivačima kojima su uginule ili usmrćene životinje uslijed izbijanja i širenja afričke svinjske kuge, a kako bi isplatili i one korisnike za koje su zapisnici inspektorata stigli nakon posljednjih isplata u 2023. godini, a životinje su im usmrćene zaključno s 31. prosincem 2023”, rekla je Vučković.

Naglasila je da je zbog toga potrebno produljiti vrijeme, odnosno izmijeniti odluku na način da su isplate moguće i u 2024. godini.  

Ujedno će se, istaknula je, povećati osigurana ukupna sredstva za tu svrhu sa 4,5 milijuna eura na 5,5 milijuna eura. Time će se, naglasila je, svi korisnici dovesti u jednak položaj i osigurat će se ista nadoknada tržišne vrijednosti za uginule i usmrćene svinje u postupku kontrole i suzbijanja afričke svinjske kuge.