U trećem tromjesečju 2023. BDP porastao za 2,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine

0

U trećem je tromjesečju 2023. BDP realno veći za 2,8% u odnosu na isto tromjesečje 2022.godine.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju realno porastao 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je brži rast nego u drugom ovogodišnjem tromjesečju, kada je BDP porastao 2,6 posto. To je već 11. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste.
 
Prva procjena, prema izvornim podacima, pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u trećem tromjesečju 2023. realno veća za 1,7% u odnosu na isto tromjesečje 2022. Tromjesečni rast BDV-a vidljiv je u većini skupina djelatnosti, a na nju su najviše utjecale Trgovina na veliko i na malo, prijevoz i skladištenje, smještaj, priprema i usluživanje hrane te Stručne, znanstvene, tehničke i pomoćne uslužne djelatnosti.
 
Potrošnja kućanstava u trećem tromjesečju 2023. realno je porasla za 3,0%, na što je najviše utjecao porast prometa trgovine na malo.
 
Potrošnja države u trećem tromjesečju 2023. u realnom je porastu od 2,1% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
 
U trećem tromjesečju 2023. izvoz roba i usluga u realnom je padu, za 8,5%, a uvoz roba i usluga također su u realnom padu, za 12,1%.