Svinjogojci odustaju od blokada za sada, očekuje se sastanak s ministricom

0

Svinjogojci koji prosvjeduju već sedmi dan tražeći od Ministarstva poljoprivrede da dozvoli svinjokolju na objektima i trženje zdravog svinjskog mesa danas su poručili da odgađaju blokadu, nakon što je ministrica poljoprivrede najavila da će imati sastanak s njima.

“Doznali smo da ćemo imati sastanak s ministricom poljoprivrede, točnu lokaciju i vrijeme ne znamo. Zbog toga odgađamo blokadu, Stožer se složio s tim. Nije samo pitanje afričke svinjske kuge, nego i cijene ratarskih proizvoda, žitarica, cijena svinja…”, rekao je Tomislav Pokrovac, piše N1.

Prosvjed svinjogojaca zbog mjera kojima se nastoji suzbiti širenje afričke svinjske kuge, traje već tjedan dana. Nastavlja se blokada prometnica kod graničnih prijelaza. Prije nego je prošlo podne, za kada su prosvjednici najavili veće blokade ako im se do podneva ne odazove Ministarstvo poljoprivrede na poziv za sastanak, prosvjednici su se oglasili u pomirljivijem tonu. Rekli su da za sada odustaju od blokada jer se nadaju da će se tijekom dana sastati s ministricom poljoprivrede. 

“Idemo prema plusu, idemo naprijed. Čekamo sastanak, blokade zasad neće biti. Ako dođe do sastanka i ako riješimo nešto, naši seljaci će biti obaviješteni, imat ćemo sastanak Stožera i odlučiti hoćemo li prihvatiti. Ako se ne slažemo, prosvjed ide dalje. Nije nam u cilju raditi probleme. Mislim da smo bili korektni, da smo tražili ono što nam pripada… Ako nekome to smeta, neka ide u Njemačku, Irsku… Dozvolimo nakon svega ovog da se hrvatska sela resetiraju i krenu ispočetka, kao da kuge nije bilo. Ova vrijeđanja Vlade i Ministarstva nisu dobra, zahvaljujem ovim putom novom ministru Ivanu Anušiću koji nas je svaki put podržao kao seljake. Mislim da je ministrica ovo odavno trebala odraditi, doći među ljude. Da je to napravila, imala bi puno bolji uvid u problematiku”, rekao je Pokrovac.

Odgovarajući na upite i optužbe da je prosvjed politiziran rekao je: “90 posto ljudi ovdje su svinjogojci i ratari.”

Odgovarajući Ministarstvu i njihovim mjerama nadodao je: “Idemo na sastanak, želimo biti partneri. Ali ne želimo mjere na štetu Slavonije. Afrička svinjska kuga nije se pojavila u cijeloj županiji, zašto se donose zone zabrane? Zašto se cijela županija stavlja u karantenu?”

Pokrovac je rekao da još čekaju poziv i točnu lokaciju sastanka i naglasio: “Do sastanka držimo blokade u tri županije.”

Članica Stožera Kristina Bakula za N1 rekla je da ima pomaka navodeći koji su sve zahtjevi već prihvaćeni, a za koje još očekuju da će se prihvatiti.