U Požeško-slavonskoj županiji održan znanstveno-stručni skup i sastanak s poljoprivrednicima

Slika /slike/Priopcenja/2021_11_5_pozega.jpg
foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede Tugomirom Majdakom otvorila je u Požegi u petak, 5. studenoga, znanstveno-stručni skup Budućnost ruralnog prostora u Slavoniji i Baranji tragom spomena na prvaka hrvatske agroekonomske znanosti Branka Štancla. Uz ministricu i suradnike skupu su prisustvovali županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, kao i predstavnici organizatora, a to su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek.
Posjet Požeško-slavonskoj županiji se nastavio sastankom s lokalnim poljoprivrednicima i predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave na temu aktualnosti u lokalnoj poljoprivredi i aktivnostima za njezino unapređenje, uz predstavljanje svih pogodnosti udruživanja za poljoprivrednike od strane voditelja Odjela za proizvođačke organizacije u Ministarstvu poljoprivrede Alena Hrustića.

Na skupu o budućnosti Slavonije i Baranje je naglašen strateški značaj poljoprivrede za ovaj kraj te kako je cilj provoditi reforme, ne samo putem investicija, već i jačanjem logističko-distributivne infrastrukture koja će omogućiti jaču poziciju na tržištu i razvijati poljoprivrednu proizvodnju. Ministrica je čestitala ovoj slavonskoj županiji na trendu rasta mladih poljoprivrednika, čiji je broj danas na 17,5 %, što je više od hrvatskog, ali i europskog prosjeka.

Na sastanku s predstavnicima poljoprivrednog sektora glavne teme bile su mjere pomoći za saniranje velikih šteta nastalih od tuče, a za što je Vlada Republike Hrvatske osigurala 20 milijuna kuna, dok je Požeško-slavonska županija uz podršku Ministarstva poljoprivrede izradila program potpora za poljoprivrednike, koja pojedinačno neće biti niža od 50 % procijenjene štete.

„Požeško-slavonska županije je završila s kompletnom administrativnom kontrolom. Objavit ćemo listu svih onih koji su udovoljili uvjetima Javnoga poziva i kroz idućih 10 do 15 dana, nakon što poljoprivrednici iskoriste mogućnost prigovora na našu listu, ići će se s konačnom listom i isplatom sredstava. To su sredstva koja je osigurala Vlada Republike Hrvatske i na tome još jednom izražavam zahvalnost Vladi i resornom Ministarstvu“, izjavila je županica Jozić.

Na sastanku se govorilo i o vodopravnoj zaštiti, potrebi za izgradnjom silosa i skladišnih kapaciteta te važnosti udruživanja u proizvođačke organizacije. Ministrica Vučković je pozvala poljoprivrednike na udruživanje u proizvođačke organizacije radi administrativnog olakšanja i ekonomske koristi, a kako bi udruženi bili okrupnjeni, snažniji, konkurentniji i otporniji na tržišne poremećaje. Također, to će biti jedan od preduvjeta za korištenje skladišno-distribucijskih centara čiju će izgradnju i opremanje Ministarstvo poljoprivrede u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti financirati s 616 milijuna kuna. Dosad je u Požeško-slavonskoj županiji kroz Program ruralnog razvoja ugovorena potpora veća od 504 milijuna kuna, od čega je isplaćeno 426 milijuna kuna.