U osječkoj Zračnoj luci predstavljena hitna helikopterska medicinska služba

0
FOTO:HHMS Osijek

Nova hitna helikopterska medicinska služba predstavljena je danas u Zračnoj luci Osijek, označavajući važan korak u unapređenju zdravstvene zaštite diljem Hrvatske. Uz baze u Zagrebu, Splitu i Rijeci, Osijek s ponosom postaje domaćinom ove ključne službe, čime se osigurava brza i učinkovita medicinska pomoć pacijentima u kritičnim situacijama.

Danas je na svečanom predstavljanju prisustvovalo devet liječnika i deset tehničara iz Osijeka, koji su uspješno završili dvomjesečnu obuku te će službeno započeti s radom 30. ožujka. Dejan Hil, kirurg iz KBC Osijek, istaknuo je kako je ovo za njih bio izazov, ali i velika prilika za daljnji profesionalni razvoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je kako je cilj ove službe osigurati pravovremenu medicinsku pomoć svim građanima i posjetiteljima diljem Hrvatske. Kroz edukaciju koju je prošlo ukupno 100 polaznika, uključujući 50 liječnika i 50 medicinskih sestara i tehničara, stvorena je stručna baza koja će pružiti vrhunsku skrb.

“Nastojimo popuniti ‘rupu’ u sustavu hitne medicinske pomoći, povezujući kopno, more i zrak. Ovim projektom stvaramo potpunu mrežu hitne medicinske službe, osiguravajući najbolju moguću skrb našim građanima”, rekao je ministar Beroš.

Projekt je koncipiran tako da pokriva cijelu Hrvatsku, koristeći postojeće infrastrukturne uvjete u zračnim lukama u Osijeku, Rijeci, Splitu te zagrebačkom Zrakoplovnom tehničkom zavodu. Baze su povezane s tercijarnim zdravstvenim ustanovama, poput Kliničkih bolničkih centara u Osijeku, Rijeci, Splitu i Dubravi, osiguravajući najkompleksniju medicinsku skrb pacijentima u kritičnim situacijama.

“Ovaj projekt je dugoročan, s planom letačkih aktivnosti za sljedećih sedam godina. No, spremni smo prilagoditi se promjenama i eventualno mijenjati položaje baza kako bismo osigurali najučinkovitiju medicinsku pomoć”, najavio je ministar Beroš.

Nova hitna helikopterska medicinska služba predstavlja važan korak naprijed u osiguravanju kvalitetne zdravstvene zaštite diljem Hrvatske, osiguravajući brzu i učinkovitu pomoć pacijentima u najkritičnijim situacijama.

FOTO:OBŽ