U Bogdanovcima ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije osobe iz Domovinskog rata

0
Foto: Ivan Matić/Press032

Ekshumirani posmrtni ostaci će radi daljnje obrade i identifikacije biti prevezeni u Nacionalnu memorijalnu bolnicu “Dr. Juraj Njavro” u Vukovaru, dodali su iz Ministarstva i podsjetili kako su istraživanja u Bogdanovcima pokrenuli na temelju saznanja koje je zaprimilo Ministarstvo unutarnjih poslova. 

“Uz aktivnosti na području Bogdanovaca u tijeku su i aktivnosti na lokalitetima “Petrovačka dola” kod Vukovara i Bobota, smetlište”, naveli su. 

Iz Ministarstva napominju kako Republika Hrvatska još uvijek traga za 1797 nestalih i smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa, od kojih je 500 na području Vukovarsko-srijemske županije, a 374 je hrvatskih branitelja i civila nasilno odvedenih i nestalih na području Vukovara i u pokušaju proboja iz neprijateljskog obruča u studenom 1991. godine.

“U proteklih osam godina provedena su terenska istraživanja na 387 lokacija te je pretraženo više od 900.000 metara četvornih terena, pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica te su identificirane 263 osobe, hrvatski branitelji i civili”, sumiralo je Ministarstvo aktivnosti države u pronalasku nestalih iz Domovinskog rata. 

Apeliraju još jednom na sve koji imaju informacije o nestalima da ih podijele s nadležnim tijelima.