“Rafali” stižu sutra u Hrvatsku

0
foto: MORH


Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) najavilo je povijesni prelet prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale koji će se odviti u četvrtak. Piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj, u sklopu ovog preleta, stići će iz Bordeauxa do Zagreba za samo 1 sat i 40 minuta.

Ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je važnost ovog događaja, naglašavajući da je modernizacija borbene letačke flote rezultat najvećeg ulaganja Vlade i Ministarstva obrane u Hrvatsku vojsku te u sigurnost domovine.

U priopćenju se ističe da je oko 90 djelatnika poslano na obuku u Francusku, pri čemu je obuka tehničkog osoblja započela krajem 2022. godine, dok je obuka letačkog osoblja provedena tijekom prvog tromjesečja prošle godine.

Svečani doček za ove nove avione bit će organiziran u vojarni “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici, a svečanosti će započeti u 12:30 sati.

MORH je također istaknuo spremnost hangara u kojima će avioni biti smješteni kada nisu u zraku, osiguravajući tako optimalne uvjete za održavanje i zaštitu letjelica.

Ovaj povijesni prelet označava važan trenutak za Hrvatsku vojsku i njezinu sposobnost osiguravanja zračne sigurnosti, pružajući modernu i učinkovitu borbenu flotu koja će doprinijeti nacionalnoj obrani.