Tko prvi, njegovo! Država je osigurala 15 milijuna eura poticaja

0
foto: PIXABAY

Trošit će se struja još i više jer počinje nova runda poticaja za vozila.

“Ove godine osigurali smo rekordan iznos od 15 milijuna eura. Samo za građane ono što je najzanimljivije, za osobna vozila poticaj će biti nešto neznatno manji nego prošlih godina, 9000 eura, za plug-in hibride bit će 5000 eura”, kazao je Aleksandar Halavanja iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Porazni rezultati

Tko prvi, njegov poticaj. Tako će biti i ove godine. Novac je znao biti podijeljen za manje od sata.

“Borba protiv tog razgrabljenja je zapravo tih 15 milijuna eura rekordnih sredstava. Naravno, postoji mogućnost da razmotrimo i dodatna sredstva”, tvrdi Halavanja.

Unatoč pomami za subvencijama rezultati su porazni.

“Da, nažalost, prosjek Europske unije za 2023. godinu je 14,6 posto ukupno registriranih vozila koja su električna, a Hrvatska ima samo 2,9 posto” rekao je Hrvoje Paver iz Hrvatske gospodarske komore.

Problem i infrastruktura

Taj podatak svakako je vezan za infrastrukturu.

“U posljednjih dvije-tri godine zapravo je očajna, ništa se u nju nije ulagalo novo, svedeni smo na punionice snage 50kW koje su zapravo spore iako ih mi doživljavamo kao brze, ali one to nisu, većina infrastruktura odmakla je od toga”, tvrdi Kristijan Tićak.

Iz udruge Strujni krug upozoravaju na lošu komunikaciju Fonda i krajnjih korisnika.

“Od Fonda očekujemo transparentnost i komunikaciju, da ključnim dionicima jave službene informacije – kad će oni biti, kad možemo očekivati poticaje ili neće, kako bi sami korisnici znali na kraju računati što očekivati”, izjavio je za dnevnik.hr Tin Koren iz udruge Strujni krug.

Manje subvencije

Zalažu se za manje subvencije. To su s Fondom komunicirali.

“Bilo je govora o smanjenju pojedinačnih iznosa na poticaje kako bi što veći broj ljudi mogao dobiti poticaj na elektična vozila”, tvrdi Koren

“Najviše smisla poticaji su imali za male gradske automobile koji su cijenom puno prihvatljiviji za hrvatske kupce. Takvi su se automobili prodavali dobro”, zaključio je Tićak.

U drugoj rundi subvencija na red bi trebala doći i gospodarska vozila, piše dnevnik.hr.