Policija uhitila Poljaka, Slovenca i Srbina zbog krijumčarenja migranata

0
foto: MUP

Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke su, od 25. do 27. siječnja na području Rakovice i Netretića, u tri odvojena slučaja, spriječili krijumčarenje više stranih državljana.
 
Provedena su kriminalistička istraživanja nad trojicom muškarca (državljanima Poljske, Slovenije i Srbije), zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma
 
Osumnjičeni su zaustavljeni u osobnom vozilu slovenskih nacionalnih oznaka, teretnom vozilu splitskih registarskih oznaka te teretnom vozilu poljskih nacionalnih oznaka u kojima su zatečeni u prijevozu stranih državljana koji su na nezakonit način ušli u Republiku Hrvatsku.
 
Prema stranim državljanima koje su prevozili postupno je sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakonu o strancima. Prema dvojici osumnjičenih postupano je i sukladno Zakonu o sigurnosti na cestama budući su u vozilu prevozili više osoba nego što je upisano u prometnoj dozvoli.
 
Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv svih osumnjičenih podnesene su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu budući je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.