Tko sve može očekivati poziv na vojnu vježbu? Stizat će još u tri navrata

0
foto: MORH/arhiva

Građanima diljem Hrvatske na kućne adrese stižu pozivi za vojnu pričuvu. Radi se o redovitim aktivnostima vezanim za pričuvni sastav Oružanih snaga, a evo tko može očekivati poziv.

Brojni muškarci diljem Hrvatske dobili su poziv za vojnu vježbu, a riječ je o vježbama za pričuvu.

“Radi se o vježbi, pričuvni pripadnici Hrvatske vojske su pozvani na osmodnevnu vježbu. Redovan proces, ništa specifično, ništa neuobičajeno, redovna vježba koja se provodi praktički svake godine uz određeno vrijeme”, rekao je ovoga vikenda ministar obrane Ivan Anušić.

Kako objašnjavaju iz MORH-a samo će 26 razvrstanih pričuvnija u prvoj polovici ožujka bit pozvano na osposobljavanje. Riječ je uglavnom o dočasnicima i časnicima te nekolicini pričuvnih vojnika.

Ovi pojedinačni pozivi iz MORH-a upućuju se razvrstanim pričuvnicima, dakle osobama koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost, a do 55 godina starosti, do kada zakonski traje vojna obveza, piše Dnevnik.hr.

Vojni pozivi kroz ovu godinu još se mogu očekivati u lipnju, rujnu i listopadu. Na rasporedu za popunu pričuvnih postrojbi je nešto više od 18.000 ljudi.

Za vrijeme trajanja vojne vježbe poslodavcu se refundiraju troškovi naknade plaće, javlja Dnevnik.hr.