Novi prosvjed poljoprivrednika u Đakovu i na sjeveru Hrvatske

0
foto; ILUSTRACIJA

Đakovački poljoprivrednici, članovi bivše udruge Brazda, okupit će se u ponedjeljak na prosvjednom skupu u Đakovu kako bi dali podršku europskim kolegama. U prosvjed traktorima će i vlasnici poljoprivrednih OPG-ova Međimurske i Varaždinske županije.

Okupljanje je predviđeno u 9 sati kod Petrolove benzinske postaje na đakovačkoj obilaznici, a nakon toga će se u koloni traktora uputiti prema središtu Đakova gdje će biti održana konferencija za novinare.

Prosvjednici okupljeni na skupu u Đakovu izrazili su nezadovoljstvo zbog negativnih utjecaja Zajedničke poljoprivredne politike EU na hrvatsku poljoprivredu. Ističu da problemi poput uvoza poljoprivrednih proizvoda iz trećih zemalja, prekomjernog administrativnog opterećenja te nedostatka podrške za domaće poljoprivrednike ugrožavaju stabilnost domaćeg tržišta.

Prosvjednici su najavili konkretne zahtjeve kako bi se riješili ti problemi, a podršku su im pružili ratari i svinjogojci. Unatoč nezadovoljstvu, prosvjednici su odlučili ne provoditi blokade prometa kao oblik protesta.

Situacija potiče raspravu o potrebi reforme Zajedničke poljoprivredne politike i njezinom prilagođavanju specifičnim potrebama hrvatskih poljoprivrednika.