Stožer za obranu hrvatskog sela kreće u prosvjede 23. studenoga

0
foto: Radio Osijek

Stožer za obranu hrvatskog sela najavio je prosvjede zakazane za 23. studenoga, izražavajući nezadovoljstvo mjerama koje država provodi u suzbijanju afričke svinjske kuge, koja je zahvatila dijelove istočnoslavonskih, posebno Vukovarsko-srijemske županije.

Na sastanku članova i simpatizera Stožera, održanom jučer navečer u Retkovcima nedaleko Vinkovaca, predsjednik Stožera Tomislav Pokrovac osvrnuo se na nedavni odlazak članova Stožera u Ministarstvo poljoprivrede na sastanak s ministricom Marijom Vučković.

Pokrovac je izrazio nezadovoljstvo zbog kratkog trajanja sastanka te istaknuo da su članovi Stožera napustili sastanak nakon samo nekoliko minuta. Razlog njihovog odlaska bio je nedostatak odgovora ministrice Vučković na ključno pitanje pristanka na njihove zahtjeve.

“Njima jednostavno nije stalo do nas, do hrvatske poljoprivrede, stočarstva, pa, rekao bih, ni do hrvatske države. Mi nismo kod ministrice došli sa zahtjevima na koje mora odgovoriti u tri minute. Ministrica je imala naše zahtjeve još prije tri tjedna i znala je što tražimo. Oni jednostavno nemaju dobru volju”, rekao je Pokrovac.

Također je rekao kako pred novinarima ne želi reći gdje će se i u koje vrijeme održati prosvjedi, osim da će biti 23. studenoga.

“Nećemo nikoga napasti, nego braniti pravo na vlastitu opstojnost”, poručio je Pokrovac.

Stožer za zaštitu hrvatskog sela zahtijeva hitno stavljanje izvan snage naredbe Ministarstva poljoprivrede, uključujući i zaustavljanje eutanazije svinja. Također, traži prekid svih oblika kategorizacije objekata za držanje svinja te odmah ukidanje zabrane klanja svinja. Stožer ističe potrebu omogućavanja klanja svinja u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara.

Uz sve to, da se uzgajivačima kojima su svinje eutanizirane osigura redovna mjesečna potpora dok ne stanu ponovno na noge, kao i da se omogući slobodna trgovina nezaraženim svinjama.