Nikotinske vrećice i energetska pića: Sve veći problem konzumacije kod mladih osoba

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Nikotinske vrećice i energetska pića sve su popularniji kod mladih u Hrvatskoj. Mnogi nisu svjesni posljedica njihove konzumacije. Posebno je popularno energetsko piće američkog proizvođača koje je Slovenija već zabranila. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je upozorenje o štetnosti nikotinskih vrećica. Održan je i sastanak s Državnim inspektoratom kako bi se pronašlo zakonsko rješenje za ograničenje njihove konzumacije koja je djeci dostupna na tržištu.

Nikotinske vrećice služe kao zamjena za konvencionalne proizvode na bazi duhana i mogu uzrokovati slične zdravstvene rizike pa čak i veće s obzirom na možebitnu visoku količinu nikotina. Sadrže dehidrirani nikotin u obliku bijelog praha (s dodanim aromama), napravljene su za postavljanje između usna i desni, te ne zahtijevaju pljuvanje. Ne sadrže list duhana. Nikotin se apsorbira u krvotok preko sluznice u ustima. Vrećice također sadrže biljna vlakna, arome i zaslađivače.

Mogu uzrokovati povećanje krvnog tlaka i otkucaja srca, blagi simptomi intoksikacije uključuju mučninu i povraćanje, uz povećanu izloženost simptomima kao što je proljev, slinjenje i usporavanje otkucaja srca. Teška trovanja mogu biti karakterizirana napadajima i respiratornom depresijom.

HZJZ upozorava da ti proizvodi predstavljaju posebnu opasnost za maloljetnike jer je njihovu konzumaciju teško uočiti. “Ti proizvodi predstavljaju posebnu opasnost za maloljetnike zbog činjenice da je njihovu konzumaciju teško uočiti. Zbog toga postoji nedostatak društvene kontrole roditelja ili drugih odraslih osoba, što može omogućiti ovisnost.”.

Nikotin se apsorbira na način da se stavi u usta između usnice i desnih i apsorbira se u krvotok preko sluznice, a te se vrećice kada ih se stavi u usta, ne vidi se da se konzumiraju, objašnjava Dijana Mayer, voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravstva školske djece i mladih.

Nakon što se vrećica stavi u usta, prah se u njima otopi i vrećica se ispljune. Izgledom podsjećaju na žvakaće gume, a Mayer apelira na roditelje da provjeravaju školske torbe djece. 

Osim nikotinskih vrećica javlja se i problem energetskih pića. Istraživanja pokazuju kako svaki šesti 11-godišnjak pije energetska pića, a većina zagrebačkih učenika koji su ispitani u tome ne vide veliki problem. 

“U jednom energetskom napitku ima dvostruko više kofeina nego u istoj količini kave. Diže tlak, diže frekvenciju i postoje opisi negativnih i vrlo ružnih nuspojava, čak i smrtnih ishoda kod konzumacije velike količine”, ističe kardiolog Tomislav Letilović.

Ravnatelj HZJZ-a Capak poručio je da zbog velike količine kofeina energetska pića općenito imaju negativne posljedice na zdravlje djece, a jedini način da im se zabrani upotreba tih pića je zakonska intervencija. 

Ministar Beroš je poručio da se zakonski okvir za njegovu zabranu još uvijek traži, a da prodaja nikotinskih vrećica nije zabranjena maloljetnicima. Rekao je kako zabrana prodaje maloljetnicima nije definirana zakonom jer nema definicije nikotinske vrećice kao takve, no, dodao je, intenzivno se radi na zakonskom rješenju.