Slavonac Marijan Živković dobio nagradu HGK za životno djelo

0
foto: HGK

Hrvatska gospodarska komora na svečanosti održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu dodijelila je nagrade Zlatna kuna – priznanje najboljima u hrvatskom gospodarstvu za iznimne rezultate ostvarene u 2022. godini, javlja Hrvatska gospodarska komora.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Najbolje veliko trgovačko društvo je zadarski brodar Tankerska plovidba, u kategoriji srednje tvrtke nagrada je pripala tvrtki Košćal iz Popovače, a najuspješnija mala tvrtka je zagrebački M.T.M. Creator. Najbolja banka u prošloj godini bila je Erste&Steiermärkische Bank, a priznanje za najbolje osiguranje dodijeljeno je Croatia osiguranju. 

Osim rezultata poslovanja poduzeća, prvi put se kao dodatni kriterij vrednuju rezultati ESG ratinga, nacionalnog modela ocjenjivanja održivih praksi tvrtki koji je razvila Hrvatska gospodarska komora. 

„Mi u brodarstvu nismo naviknuli na svjetla pozornice, ali drago nam je da smo dobitnici ove nagrade. Ona je rezultat truda naših zaposlenika, svih pomoraca i svih službi na kopnu, hvala svima. Za razliku od naše konkurencije iz velikih zemalja poput Kine, Japana i Njemačke, mi nemamo oslonac na veliku nacionalnu ekonomiju i zato nam je jako bitno da imamo istovjetan zakonodavni okvir u odnosu na one s kojima konkuriramo. Brodarstvo nije rezervirano samo za velike, vjerujem da će i Hrvatska biti prepoznata na karti međunarodnog prometa“, izjavio je Mario Pavić, predsjednik uprave Tankerske plovidbe. 

Nagrada za životno djelo pripala je Marijanu Živkoviću, vlasniku obiteljske tvrtke i maloprodajnog lanca trgovina Patričar. Poslujući u ruralnim područjima Slavonije, Živković je uspio pomiriti naizgled suprotstavljene interese, potrebu za profitom, dobrobiti zaposlenika i potrebe zajednice. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, a poznat je i po svom humanitarnom radu i brizi za najranjivije članove društva. 


Na 27. dodjeli Zlatne kune posebno priznanje uručeno je Hrvatskim cestama za projekt cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom izgradnjom Pelješkog mosta, s ciljem prometnog i gospodarskog povezivanja kopnenog teritorija RH. U ovom strateškom projektu državna tvrtka imala je ulogu investitora te upravitelja mosta i pristupnih cesta. 

Predsjednik HGK Luka Burilović čestitao je nominiranima i dobitnicima istaknuvši da njihov uspjeh snažno pridonosi razvoju hrvatskog gospodarstva i države u cjelini. 

„Euro je danas naša valuta, ali zadržali smo Zlatnu kunu u čast našoj bivšoj valuti i kao podsjetnik na trnovit put do međunarodne gospodarske afirmacije. Svijet se mijenja, a u korak s promjenama mora ići i naše gospodarstvo. Primjerice, teme iz područja održivosti i ESG-a više nisu predmet rasprava stručnjaka ili okolišnih aktivista. One su danas sastavni dio svakog poslovnog sustava, ali i zajednice“, kazao je Burilović.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji se prisutnima obratio u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike, podsjetio je na izazove s kojima smo bili suočeni u kontekstu globalnih zbivanja te istaknuo kako smo pokazali žilavost i otpornost i unatoč svemu postigli zavidne rezultate. 

„Ulaskom Hrvatske u Schengen i eurozonu ostvarena su dva strateška cilja Vlade. Hrvatska je zemlja koja napreduje i bilježi povijesne makroekonomske pokazatelje“, istaknuo je Butković podsjetivši kako bez suradnje s gospodarstvenicima nema ni zacrtanog gospodarskog rasta Hrvatske. Čestitao je dobitnicima i uz želje za daljnjim uspjehom, iskazao otvorenost Vlade na suradnju.  

HGK prati trendove kako bi članicama olakšao poslovanje i prilagodbu na nove standarde. Prošle godine pokrenuta je ESG akademija i niz sektorskih radionica, a ove godine i prvi ESG rating. Nova razvojna strategija Komore obuhvaća ključne strateške teme; održivi razvoj, digitalna i zelena tranzicija, budućnost rada i razvoj ljudskih potencijala, internacionalizaciju i konkurentnost, te sigurnost opskrbe i kvalitete hrane. 

Kruna preustroja i modernizacije prema potrebama članica i vremena u kojem posluje novi je vizualni identitet HGK koji je predstavljen na svečanosti u HNK. U procesu rebrandinga, polazna ideja bila je osuvremeniti krovni logotip, ali istovremeno zadržati prepoznatljivost i poveznicu s tradicijom institucije. 

„Okrenuti smo prema promjenama i izazovima koje dijelimo s našim članicama. Samo prateći promjene u malom ali okretnom gospodarstvu možemo opstati na međunarodnom tržištu“,  poručio je Burilović.