Rast trgovine na malo u rujnu 2023. – Promet porastao za 5,5%

0
foto: Pixabay

Državni zavod za statistiku objavio je danas kako je trgovina na malo u rujnu 2023. porasla za 5,5% na godišnjoj razini. Najveći porast prometa od trgovine na malo na godišnjoj razini od travnja 2022. godine.

U rujnu 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 5,5%, što je najveći porast prometa od travnja 2022., kada je taj porast iznosio 5,6%. Od toga je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,4%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 2,5%, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u rujnu 2023. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je porastao za 2,1% u usporedbi s kolovozom 2023. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao za 1,5%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 1,6%.

U rujnu 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, porast prometa ostvarilo je deset trgovačkih struka, a u samo jednoj trgovačkoj struci promet je pao.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u rujnu 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 14,7% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,3%, Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 15,6% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,2%, Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, s porastom prometa od 19,4% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,4%, te Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi, s porastom prometa od 32,6% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,0%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 13,3%.