Prvi Kup Borovik oduševio posjetitelje

0

U organizaciji Vaterpolo kluba Đakovo – Đakovačkih bećara na jezeru Borovik, u subotu 19. lipnja 2021. godine održan je prvi Kup Borovik, utrka inspirirana “Maratonom lađa” na rijeci Neretvi. Riječ je o utrci na 10 kilometara u veslanju tradicionalnim neretvanskim lađama, a premijernom izdanju natjecanja nazočio je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

– Neretvanske lađe su izvorna hrvatska baština koja je sada s juga došla na istok Hrvatske, a Kup Borovik je dokaz da konačno počinjemo iskorištavati sve svoje potencijale, posebno u turističkom smislu. Slavonija se treba okrenuti sportu, turizmu i organizaciji sličnih manifestacija koje će neprestano privlačiti posjetitelje u naš kraj. Zahvaljujem se svim natjecateljima koji su došli, a posebno organizatorima zbog čijeg je truda premijerno izdanje utrke u potpunosti opravdalo očekivanja – kazao je župan i osvrnuo se na velike planove koje Osječko-baranjska županija ima kad je u pitanju akumulacija Borovik.

– Zajedno s Općinama  Drenje i Levanjska Varoš realizirat ćemo potpunu obnovu jezera Borovik, što znači da ćemo urediti plažu, biciklističke staze, kampove i ostale izletničke sadržaje čime ćemo stvoriti pretpostavke za privlačenje još većeg broja gostiju u ovaj dio županije – istaknuo je župan.

Luka Oršulić, predsjednik Udruge lađara Neretve pružio je punu podršku organizaciji Kupa naglašavajući kako nema razlike između ove i utrke na Neretvi.

– Nema nikakve razlike između utrke na Neretvi i ovdje na Boroviku jer sve gdje su prisutni lađa, veslo i voda znači da su stvoreni uvjeti za dobru utrku. Smatram da ovaj Kup pima budućnost te uz još kvalitetnije sadržaje i marketing ovo može biti lijepa priča u budućnosti. Mi kao krovna organizacija u potpunosti stojimo iza ove manifestacije jer nam je želja lađu zaštititi kao kulturno nematerijalno dobro – rekao je Oršulić.

Ante Buljan, dopredsjednik VK Đakovo koji je organizator utrke nije skrivao zadovoljstvo premijernim izdanjem utrke.

– Mi smo uspjeli organizirati ovu utrku nakon puno promišljanja, a izuzetno smo zadovoljni zbog sudjelovanja deset ekipa i općenito odličnog odaziva posjetitelja – zaključio je Buljan.

Dodajmo da su pobjednici utrke Udruga lađara Zagreb, drugo mjesto osvojili su lađari Udruge lađara Stablina, dok su treći bili natjecatelji Udruge Lađara Gospa Karmelska Krvavac.