Prosvjedu vatrogasaca: “Ovo tako dalje ne može”

0


Vatrogasci iz svih dijelova Hrvatske su se okupili u petak rano poslijepodne na velikom prosvjedu u Zagrebu. Prosvjed pod nazivom “Lažima se vatre ne gase” organiziran je kao odgovor na najave pojedinih osnivača javnih vatrogasnih postrojbi o gašenju ili zatvaranju postrojbi zbog nedostatka financiranja.

Jedan od ključnih zahtjeva vatrogasaca je ujednačavanje plaća profesionalnih vatrogasaca zaposlenih na državnoj razini s onima zaposlenima na lokalnoj i županijskoj razini. Naime, postojeće razlike u plaćama između kolega s višedesetljetnim iskustvom i dobrovoljnih vatrogasaca izazivaju veliko nezadovoljstvo. Ivan Cmrečnjak, voditelj smjene JVP Virovitica, istaknuo je da su plaće vatrogasaca često nedovoljne, unatoč njihovom radu blagdanima, praznicima i prekovremenim satima.

Marko Krmpotić iz riječkog Sindikata vatrogasaca naglasio je da vatrogasci više ne mogu čekati te da je vrijeme za akciju. Kritizirao je Hrvatsku vatrogasnu zajednicu (HVZ) zbog nedostatka djelovanja i nepoštivanja rokova za donošenje pravilnika i uredbi prema Zakonu o vatrogastvu.

Glavni zahtjev vatrogasaca prema budućoj Vladi RH i glavnom vatrogasnom zapovjedniku je donošenje propisa bitnih za radni položaj profesionalnih vatrogasaca, koji su već bili zakonski dužni donijeti još 2020. godine. Također, traže povećanje minimalnih decentraliziranih sredstava za financiranje vatrogastva kako bi se osigurali dostojanstveni uvjeti rada i adekvatna oprema. – dodaje Krmpotić.

Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, istaknuo je da je osiguranje sredstava za rad vatrogasaca odgovornost Vlade te je apelirao na potrebu osiguravanja 75 milijuna eura godišnje za javne i dobrovoljne vatrogasce u Hrvatskoj. Situacija u vatrogastvu zahtijeva hitno djelovanje kako bi se riješili dugogodišnji problemi i osigurali bolji uvjeti rada za sve vatrogasce diljem zemlje.