Produljen rok prijave za europsku nagradu za mlade “Karlo Veliki”

foto:pixabay

Rok prijave za europsku nagradu za mlade Karlo Veliki produljen je do 22. veljače, objavio je u ponedjeljak Europski parlament i pozvao mlade da prijave svoje projekte kojima promiču europsko zajedništvo i vrijednosti. 

Europski parlament i Zaklada međunarodne nagrade “Karlo Veliki” iz Aachena svake godine dodjeljuju nagradu mladima iz država članica EU-a za europske projekte. Ove godine rok za prijavu produljen je do 22. veljače, a prijaviti se mogu mladi u dobi od 16 do 30 godina koji imaju projekt europskih dimenzija.

Nagrada se dodjeljuje projektima kojima se promiče međusobno razumijevanje u Europi i međunarodnoj zajednici, potiče stvaranje zajedničkog osjećaja europskog identiteta i integracije te onima koji služe kao uzor mladima u Europi i nude praktične primjere suživota Europljana u zajednici. Projekti se mogu prijavljivati pojedinačno ili u skupini.

Među 27 nacionalnih kandidata biraju se tri pobjednička projekta; prva nagrada iznosi 7500 eura, druga 5000 eura, a trećeplasirani projekt osvaja 2500 eura. Dio nagrade, za svakog od tri dobitnika, je i posjet Europskom parlamentu.

Postupak i detalji prijave dostupni su na https://www.europarl.europa.eu/charlemagneyouthprize/hr/faqs.html.

Po jedan predstavnik svakog od 27 nacionalnih dobitnika bit će pozvan u Aachen na nekoliko dana gdje će sudjelovati u nizu događanja uključujući i svečanu dodjelu nagrada. Europski parlament i Zaklada pobrinut će se da svi projekti budu dobro medijski pokriveni.

Svečana dodjela nagrada, koje će dobitnicima uručiti predsjednik Europskog parlamenta i predstavnici Zaklade, održat će se u svibnju, dva dana prije Uzašašća kao i svake godine, u Aachenu, ukoliko to situacija dopusti. Osim ovogodišnjih dobitnika, nagrade će primiti i prošlogodišnji pobjednici natječaja, budući da se, zbog pandemije, svečanost prošle godine nije mogla održati.

Dobitnici prijašnjih godina nagrađeni su za projekte kao što su razmjene mladih, događanja u području sporta, umjetnosti i kulture ili internetske projekte s europskom dimenzijom. 

Zbog pandemije svečana dodjela nagrade u svibnju 2020. nije održana. Odabrani su nacionalni dobitnici, no još se ne znaju europski pobjednici. Oni će biti proglašeni u Aachenu, te će u 2021. godini nagrade primiti i dobitnici za 2020. i 2021.

U 2019. glavnu nagradu osvojila je talijanska radijska emisija Europhonica IT, koja daje glas nezavisnim studentima i sveučilišnim medijima. Drugu nagradu osvojio je finski projekt Vaše europsko državljanstvo kroz koji ljudi uče o procesu donošenja odluka u Europskoj uniji i europskoj kulturi, a trećeplasirani je projekt Muslimani protiv antisemitizma iz Austrije, navodi se na stranicama Europskog parlamenta.