Pritvoren 65-godišnjak koji se sumnjiči za ratni zločin 1991. godine

0
foto: pixabay

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina, uz potporu Policijske uprave osječko-baranjske i u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, proveli su kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjakom zbog postojanja sumnje da je  počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva na štetu šest osoba.

Sumnja se da je osumnjičeni sudjelovao u radnjama koje su dovele do usmrćivanja civila, čime je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava – „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ na štetu šest osoba (tada 41., 21., 37., 51., 44. i 22. godine). Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je osumnjičeni, tada 34-godišnjak, 29. srpnja 1991. godine oko 6.45 sati, na cesti oznake D 57 na dionici između sela Negoslavci i sela Orolik, iz polja kukuruza koje se nalazilo s istočne strane navedene ceste, neposredno uz cestu, kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica Teritorijalne obrane Negoslavci, zajedno s drugim počiniteljima, pucao iz automatskog vatrenog oružja na civilno kombi vozilo vukovarskih registarskih oznaka, vlasništvo VUPIK-a, koje se kretalo cestom iz smjera Orolika ka skretanju za selo Svinjarevce, s namjerom da usmrti osobe koje su se prevozile vozilom. U vozilu su se nalazili radnici VUPIK-a koji su išli na posao u selo Svinjarevce. Dolaskom kombija do opisane lokacije, osumnjičeni 65-godišnjak i drugi počinitelji pucali su rafalnom paljbom iz automatskog vatrenog oružja u smjeru kombija koje se kretalo cestom te ga pogodili više puta. Kombi je tada sletio s ceste i zaustavio se u jarku s iste strane ceste gdje su se nalazili počinitelji koji su pucali.

Opisanom radnjom pet osoba u kombi vozilu je zadobilo ozljede od vatrenog oružja, a od zadobivenih ozljeda smrtno su stradali tada 41-godišnjak i 21-godišnjak dok su trojica (tada 37., 51. i 44 godine) zadobilI ozljede od vatrenog oružja. Tada 22-godišnjak je ozlijeđen u vidu  posjekotina i ogrebotina uslijed slijetanja i zaustavljanja vozila. Nakon što su pucali iz vatrenog oružja, osumnjičeni 65-godišnjak i ostali osumnjičeni su se udaljili smjeru Negoslavaca. Osumnjičeni 65-godišnjak (tada 34-godišnjak) uhićen je 18. siječnja te je po dovršetku kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku. Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeta je kaznena prijava za počinjeno kazneno djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.