Ove godine završetak koridora Vc, uskoro spajanje s Mađarskom

0
foto: MB Press

Na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora zastupnik Stipan Šašlin (HDZ) postavio je pitanje o dinamici rada na izgradnji koridora Vc u Baranji te obilaznici Beli Manastir ministru mora, prometa i infrastrukture, Olegu Butkoviću.

U tijeku su radovi na autocesti do čvora Beli Manastir te na obilaznici Beli Manastir te završetkom ta dva projekta preostaje 5 kilometara do spajanja s mađarskom granicom.

Ministar Butković je na pitanje odgovorio kako se završetak oba projekta očekuje tijekom ove godine: ,,Vc koridor je u prometnom smislu jedan od prometnih prioriteta Vlade RH i mi ćemo u ovoj 2022. godini otvoriti novoizgrađenu dionicu autoceste od Osijeka do Belog Manastira, uključujući obilaznicu Belog Manastira”.

Dio autoceste, odnosno koridora Vc, koji prolazi kroz Baranju projekt je vrijedan 443 milijuna kuna, a investitor su Hrvatske autoceste. Radi se o dionici dugoj 17,5 kilometara, od mosta Halasica kod Jagodnjaka do Belog Manastira.

Obilaznica Beli Manastir koja će se neposredno spajati s ovim koridorom ponajviše je važna za premještanje teretnog prometa iz središta grada. Taj projekt vrijedan je preko 84 milijuna kuna, a investitor su Hrvatske ceste.

Butković je dodao kako je s Mađarskom dogovorena spojna točka te da je u fazi izrada projekte dokumentacije za tih preostalih 5 kilometara: ,,Ono što nam je ostalo do mađarske granice je 5 km ceste za što očekujemo raspisivanje natječaja. U fazi je izrada projekte dokumentacije te iduće godine kreće izgradnja što bi trebalo biti gotovo 2024. godine. Time, uz otvoreni most Svilaj imamo svih 88 km izgrađenog Vc koridora kroz RH.”