Poznati dobitnici javnih priznanja i nagrada Grada Slavonskog Broda u 2024. godini

0
foto: Grad Slavonski Brod

Na 17. sjednici Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda gradske vijećnice i vijećnici izglasali su Prijedloge za dodjelu javnih priznanja i nagrada Grada Slavonskog Broda u 2024. godini. Javna priznanja i nagrade bit će dodijeljene laureatima na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća prigodom proslave Dana grada Slavonskog Broda 16. svibnja 2024. godine.

Dobitnici javnih priznanja i nagrada su sljedeći:

POVELJA POČASNE GRAĐANKE GRADA SLAVONSKOG BRODA  dodjeljuje se:

 • IVANI BRLIĆ MAŽURANIĆ (posthumno)

Iskazujući poštovanje i zahvalnost, povodom 150. obljetnice rođenja velike hrvatske i svjetske književnice, dječje spisateljice čija je bogata ostavština nepresušan izvor nadahnuća i nedjeljivi dio povijesne i kulturne baštine Slavonskog Broda kao prepoznatljivog mjesta književne umjetnosti, na ponos građana i grada Slavonskog Broda.

ZLATNA ČAPLJA – NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO dodjeljuje se:

 • mr. art. JOSIPU JERKOVIĆU (posthumno)

Iskazujući zahvalnost i poštovanje sveučilišnom profesoru, dirigentu i glazbenom piscu za iznimna ostvarenja te značajnu ostavštinu zborske umjetnosti kao jedinstvenog izričaja i vrijednog doprinosa u prepoznatljivosti društvenog i kulturnog života na ponos građana i grada Slavonskog Broda.

GRB GRADA SLAVONSKOG BRODA dodjeljuje se:

 • NIKOLI VEOČIĆU
  za iznimno zalaganje na podizanju gospodarskog ugleda tvrtke Đuro Đaković – Alatnica te ostvarene uspješne rezultate proizvodnog programa vojne namjene, na dobrobit grada i građana Slavonskog Broda.
 • OBRTNIČKOJ OBITELJI MAJIĆ

za dugogodišnji izniman doprinos u promicanju obrtništva i tradicije stvaralaštva, kreativnosti i samostalnog djelovanja te prepoznatljivu kvalitetu proizvoda kojom doprinose ugledu grada Slavonskog Broda.

 • “BRODSKOM KOLU”

Kako bi zahvalili na 60 godina kontinuiranog postojanja, njegovanja i promicanja izvorne slavonske tradicijske kulturne baštine kao i vrijednog doprinosa u prepoznatljivosti jedinstvenog folklornog izričaja, na ponos građana i grada Slavonskog Broda.

 • GLAZBENOJ ŠKOLI SLAVONSKI BROD

Kako bi zahvalili na 70 godina neprekidnog postojanja, aktivnog uspješnog djelovanja, stalnog  profesionalnog razvoja i napredovanja izuzetno vrijedne obrazovne i kulturne ustanove, nezaobilazne u društvenom i javnom životu, na ponos građana i grada Slavonskog Broda.

 • ŠIMUNU BUZOVU

Iskazujući zahvalnost za dugogodišnje djelovanje, dobrotvorni i humanitarni rad, entuzijazam i nesebično pružanje potpore te iznimno zalaganje u organizaciji i promociji sportskih aktivnosti, na dobrobit građana i grada Slavonskog Broda.

ŠTIT BERISLAVIĆA dodjeljuje se:

 • DRAŽENU KASUNU

Kako bi zahvalili najpoznatijem radijskom glasu, za dugogodišnji izuzetan doprinos u kreiranju medijskog sadržaja, za svakodnevno informiranje građana, entuzijazam, nesebično zalaganje i vrijedan doprinos u razvoju medijske scene i uključivanja mladih u društveni život, kojim ostavlja neizbrisiv trag, na ponos grada i građana Slavonskog Broda.

 • JADRANKI VUZEM PLIČANIĆ

Iskazujući zahvalnost vrsnoj sportašici na izuzetnim sportskim dostignućima, značajnom doprinosu u promicanju i trajnoj baštini kajak-kanu sporta te ljubavi i neraskidivoj vezi, na ponos grada i građana Slavonskog Broda.

 • MARIJU VUJIĆU

 za izniman doprinos u Domovinskom ratu i obrani suvereniteta Republike Hrvatske, promicanju istine, dugogodišnje nesebično zalaganje i pomoć te humanitarno djelovanje u mirnodopskom vremenu, na dobrobit grada i građana Slavonskog Broda.

 • ZDENKU HORVATU

Iskazujući zahvalnost za dugogodišnje djelovanje, iznimno zalaganje u odgoju brojnih generacija karate natjecatelja s visoko rangiranim dostignućima te značajne rezultate u području sporta i drugih djelatnosti na dobrobit grada i građana Slavonskog Broda.

 • PLANINARSKOM DRUŠTVU “DILJ GORA”

Kako bi zahvalili za 100 godina postojanja i nesebičnog djelovanja na očuvanju tradicije planinarstva, iskazanog svesrdnog zalaganja dosljedno štiteći okoliš te entuzijazma i trajnog prijateljstva s prirodom na ponos građana i grada Slavonskog Broda.