Povlači se pašteta: Nije označen alergen koji bi za neke mogao biti opasan

0
foto: Pixabay

Državni inspektorat izvijestio je o opozivu Pileće jetrene paštete (u umjetnom ovitku), 100g, Perutnine Ptuj, najbolje upotrijebiti do 24.10. 2023., zbog neoznačene soje u proizvodu, priopćila je u četvrtak Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Proizvod koji se povlači s tržišta ima identifikacijski LOT: 12024908811. Odsutnost oznake alergena soje čini ovaj proizvod rizičnim za potrošače koji su alergični na soju, stvarajući potencijalne zdravstvene probleme. Međutim, za osobe koje nisu alergične na soju, proizvod ostaje siguran za konzumaciju bez ikakvih ograničenja.

Ova situacija nije u skladu s EU Uredbom koja postavlja opća pravila za označavanje alergena na prehrambenim proizvodima. Propisuje se da potrošači trebaju biti potpuno informirani o prisutnosti alergena kako bi mogli donijeti sigurne odluke o prehrani.

Proizvođač Pileće jetrene paštete (u umjetnom ovitku) je Perutnina Ptuj d.d. iz Ptuja, Slovenija. Proizvod na tržište stavlja PERUTNINA PTUJ – PIPO d.o.o. PC INDUSTRIJA MESA Čakovec iz Čakovca.

Detalji o opozivu dostupni su na web stranicama subjekta u poslovanju s hranom https://www.perutnina.com/hr/hr/vijesti/povlacenje-opoziv-proizvoda/

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima, dodaje HAPIH.