Slovenija uvodi privremene granične kontrole zbog povećanog rizika od terorizma

0
foto: MUP

Slovenija je najavila uvođenje privremenih unutarnjih graničnih kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, no to nije isključivo zbog ilegalnih migranata. Prema izjavi slovenskog ministra unutarnjih poslova Boštjana Poklukara, glavni razlog za ovu mjeru je povećani rizik od terorizma.

Kontrole će biti implementirane u subotu u ponoć i prvotno će trajati deset dana, nakon čega će se procijeniti treba li ih produljiti. Isto tako, Italija je najavila uvođenje privremenih kontrola prema Sloveniji istoga dana.

Ministar Poklukar naglasio je važnost da mjere ne ometaju normalan život ljudi koji žive uz granicu te da će se prilagoditi kako bi se smanjili nepotrebni tereti za stanovnike oblasti uz granicu.

Odluka Slovenije o podizanju razine prijetnje od terorizma povezana je s događajima u državama članicama EU-a, posebice na Bliskom istoku. Ministar je izrazio nadu da će se rizik od terorizma s vremenom smanjiti, omogućavajući fleksibilnost u prilagođavanju mjera.

Ministar Poklukar također je istaknuo da je hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pozitivno ocijenio dosadašnje pojačane hrvatsko-slovenske kontrole na granici te istaknuo njihove dobre rezultate u smanjenju ilegalnih prelazaka granice. Obojica ministara slažu se da je nužno poduzeti korake kako bi pripadnici granične agencije EU-a, Frontex, bili raspoređeni u Bosni i Hercegovini, koja je postala tranzitna točka za migrante.

Ova odluka Slovenije ukazuje na važnost očuvanja sigurnosti unutar Europske unije i poduzimanje mjera kako bi se suprotstavili potencijalnim prijetnjama terorizma i ilegalnih aktivnosti na granicama.