Potpisani ugovori o međusobnim pravima i obvezama Osječko-baranjske županije i Grada Osijek za Gospodarski centar

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Žana Gamoš danas (2. listopada 2020. godine) potpisali su Ugovor o provedbi projekta izgradnje Gospodarskog centra u Osijeku te Ugovor o financiranju uređenja građevinskog zemljišta za izgradnju nerazvrstane ceste radi pristupa Zgradi 1. Gospodarskog centra u Osijeku. Naime, u tijeku je izrada projektne dokumentacije, a već je predan i zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za Zgradu 1. Gospodarskog centra, pa je potrebno urediti međusobne odnose odnosno prava i obveze između Grada i Županije kako bi kao partneri realizirali projekt izgradnje Gospodarskog centra.

– Nakon izrade projektne dokumentacije, koja treba biti gotova do ožujka 2021. godine, počet će prva faza izgradnje, a odmah po njenom završetku počinje druga faza, i to sredstvima Europske unije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Nadamo se da će se cijeli Gospodarski centar izgraditi u iduće dvije godine – kazao je župan Ivan Anušić.

Potpisivanju ugovora nazočila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak koja je potvrdila skori početak realizacije projekta. – Već pripremamo javni poziv na koji će se Osječko-baranjska županija moći prijaviti kao nositelj projekta, a prva faza u vrijednosti 45 milijuna kuna može se početi realizirati već početkom sljedeće godine. U ponedjeljak na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem potpisat ćemo aneks Razvojnog sporazuma gdje će druga faza Gospodarskog centra biti prepoznata kao strateški projekt Županije, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, ali i Republike Hrvatske, a dodatnih 354 milijuna kuna osigurat će se iz novog programskog razdoblja europskih strukturnih i investicijskih fondova. Izgradnjom Gospodarskog centra grad Osijek i Osječko-baranjska županija dobit će adekvatan i kvalitetan prostor koji će zadovoljavati sve standarde za organizaciju međunarodnih sajmova, niza konkretnih događanja kao i prostore za poslovanje budućih poduzetnika, rekla je ministrica Tramišak.

Nakon potpisivanja navedenih ugovora, u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije u Osijeku održana je Početna konferencija projekta „Izrada dokumentacije za Gospodarski centar“ na kojoj su uz ostale sudionike bili i župan Ivan Anušić te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Vrijednost Projekta „Izrada dokumentacije za Gospodarski centar“ iznosi 7.447.000,00 kuna, s tim da 6.329.950,00 kuna sufinancira Europska unija, 756.525,00 kuna osigurava Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Osječko-baranjska županija 324.225,00 kuna, a Grad Osijek 36.300,00 kuna.