Podsjetnik vozačima: Prometna pravila kružnih tokova

0

PU osječko-baranjska objavila je danas prometna pravila kružnih tokova zbog nove privremene regulacije prometa u Osijeku zbog sudionika u prometu.

Kružni tokovi grade se u cilju povećanja sigurnosti prometa. Kako bi se kod nepreglednih i nepravilnih raskrižja smanjio rizik od sudara vozila i povećala protočnost prometa.

Kružni tok s jednom prometnom trakom

Na ulazu u kružni tok uz prometni znak „obavezan smjer“ obično se postavlja i prometni znak “nailazak na cestu s prednošću prolaza”. Prilikom uključivanja vozila u kružni tok vozač nema obavezu uključivanja pokazivača pravca obzirom da je smjer vožnje jasan (određen prometnim znakom „obavezan smjer“). Vozila koja ulaze u kružni tok moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku, što u vidu sigurnosti podrazumijeva: pravovremeno smanjiti brzinu kretanja, po potrebi zaustaviti vozilo i fazu uključivanja izvesti bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima koja se već kreću kružnim tokom. Prilikom kretanja kružnim tokom, vozač je obvezan kretati se vozilom sredinom obilježene prometne trake. Kod isključivanja vozila iz kružnog toka potrebno je pravovremeno uključiti desni pokazivač smjera kretanja.

Kružni tok s više prometnih traka

Na ulazu u kružni tok uz prometni znak „obavezan smjer“ obično se postavlja i prometni znak “nailazak na cestu sa prednošću prolaza”. Prilikom uključivanja vozila u kružni tok  vozač nema obavezu uključivanja pokazivača pravca obzirom da je smjer vožnje jasan (određen prometnim znakom „obavezan smjer“). Vozila koja ulaze u kružni tok moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku. Izabrati odgovarajuću prometnu traku kojom ćete se kretati u kružnom toku kako bi se po potrebi pravovremeno i sigurno prestrojili (provjeriti ostatak prometa pomoću vozačkih ogledala/“mrtvog kuta“, u odgovarajućem trenutku uključiti pokazivač smjera). Kod isključivanja vozila iz kružnog toka s više prometnih traka, ukoliko se krećete jednom od „unutrašnjih“ lijevih prometnih traka, potrebno je pratiti uvjete u prometu oko vašeg vozila, odnosno obratiti pozornost na vozila u desnoj prometnoj traci, jer ista mogu nastaviti vožnju u kružnom toku. Spomenuto  prestrojavanje izvesti samo ako ste sigurni da vozila iz desne prometne trake skreću desno. Ako gustoća prometa ne dozvoljava isključenje, ne isključujte se, provezite još jedan krug i obavite radnju sigurno u sljedećem pokušaju.