Ministar Primorac predstavio novi krug izdanja trezorskih zapisa, upisi počinju od ponedjeljka

0
foto: Vlada RH

Država ponovo izdaje trezorske zapise. Ministar financija Marko Primorac predstavlja novi krug izdanja trezorskih zapisa koji će biti omogućeni za upis građanima od ponedjeljka 19. veljače. Građani će ih moći upisati putem internetske platforme., rekao je ministar na početku konferencije za novinare.

“Ovaj put smo također odlučili inovirati upis i to na način da ćemo ponuditi građanima paralelno dvije emisije trezorskih zapisa. Jedna će biti kraćega roka dospijeća 91 dan, a druga će biti 364 dana”, rekao je ministar, te naveo osnovne karakteristike izdanja.

Od ponedjeljka, 19. veljače počinje novi krug upisa trezorskih zapisa za građane. Moći će se ulagati u dvije emisije – ročnosti od 91 dana, kojom se planira prikupiti 250 milijuna eura, te s dospijećem od 364 dana uz ciljani nominalni iznos od 300 milijuna eura.

Datum izdanja trezorskih zapisa je 29. veljače, minimalni iznos upisa po ulagatelju iznosi 1.000 eura, godišnji prinos za “trezorce” ročnosti od tri mjeseca iznosi 3,75 posto, a onih od godinu dana 3,65 posto, rekao je Primorac.

Što se tiče ciljanog nominalnog iznosa izdanja za emisiju trezorskih zapisa roka dospijeća 91 dan, planiramo prikupiti 250 milijuna eura. Minimalan iznos upisa po ulagatelju je 1000 eura i datum izdanja bit će 29. veljače. Upis će započeti u ponedjeljak 19. veljače, ali nakon praktički upisa institucionalnih investitora i transakcija prijeboja namjere upisom će se smatrati odnosno datumom izdanja, datum 29. veljače. Datum do dospijeća će biti 91 dan nakon toga, dakle 30. svibnja 2024. godine i godišnji prinos 3,75 posto“, istaknuo je.

Što se tiče ovoga izdanja, tromjesečnoga, bitno je istaknuti kako se radi o godišnjem prinosu. Dakle ovih 3,75 posto je godišnji prinos koji se koristi kao referentna vrijednost za usporedbu različitih instrumenata, različitih rokova do dospijeća. To ne znači da će građani koji ulože u ovaj instrument nakon tri mjeseca dobiti 3,75 posto, nego bi dobili to kada bi se radilo o godišnjem de facto izdanju, znači oni će dobiti otprilike četvrtinu ovoga iznosa s obzirom da se radi o četvrtini godine“, dodao je Primorac.

Ministar Primorac rekao je i kako će osim mogućnosti upisa za građane otvoriti mogućnost upisa i za institucionalne investitore.

“Nakon što prođe prvi krug upisa koji će biti namijenjen našim građanima, drugi krug će biti namijenjen registriranim korisnicima Bloomberg aukcijskog sustava. Oni će imati jedan kraći rok za upis”, rekao je.

“Početak razdoblje upisa u prvom krugu je 19. veljače, to je sljedeći tjedan. Završetak razdoblja upisa u prvom krugu je 26. veljače do 11. sati. Bitno je istaknuti kako do 11 sati završava razdoblje upisa, ali oni građani koji budu upis činili taj dan, zadnji dan 26. veljače, trebaju se informirati u svojim poslovnim bankama ili već gdje budu uplaćivali te iznose sredstava, koliko sati treba za provedbu, odnosno provođenje, obavljanje te uplate, kako bi ona bila evidentirana sa navedenim datumom. Razdoblje upisa u drugom krugu za institucionalne investitore, započinje 27. veljače i trajat će od 9 do 11 sati. To su dobro informirani profesionalni ulagači koji u ta dva sata mogu upisati, sve što budu željeli. Objava o konačnim uvjetima izdanja također bit će 27. veljače, a datum izdanja 29. veljače”, naglasio je Primorac.