Plenković objavio: Turudić je naš kandidat za šefa DORH-a

0
foto: vlada.gov.hr

Vlada je za novog glavnog državnog odvjetnika predložila suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića koji bi, dobije li natpolovičnu većinu u Saboru, na tom mjestu trebao naslijediti aktualnu šeficu DORH-a Zlatu Hrvoj Šipek, izvijestio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

– Na temelju programa i razgovora povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da vlada danas predložila Ivana Turudića za kandidata za budućeg GDO-a. Odluku ćemo donijeti na zatvorenoj sjednici Vlade i uputiti u Hrvatski sabor, poručio je Plenković.

– Riječ je o istaknutom sucu, s velikim iskustvom u pravosuđu, koji je radio na općinskom i županijskom sudu, trenutno je sudac Visokog kaznenog suda. Povjerenstvo je jednoglasno procijenilo da je njegov program  bio najkvalitetniji, da je imao najuvjerljivije argumente u razgovoru s Povjerenstvom u pogledu funkcioniranja DORH-a.

– U mandatu naše Vlade DORH i USKOK rade neometano, bez ikakvog utjecaja Vlade, u borbi protiv korupcije, kriminala, drugih nezakonitosti. Na DORH gledamo kao na tijelo koje u svom radu treba biti neovisno, lišeno bilo kakvog političkog i svakog drugog oblika upliva. To je jasno opredijeljenje ove Vlade, u konačnici to se reflektiralo i u radu DORH-a, istaknuo je Plenković.