Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka

0
foto:pixabay

Europska komisija je prihvatila hrvatsku prijavu za zaštitu prošeka kao tradicionalnog proizvoda, što je još jedan korak prema zaštiti tog tradicionalnog dalmatinskog desertnog vina, priopći je u utorak ured hravtskog eurozastupnika Tonina Picule.

“Danas sam primio sjajne vijesti iz Bruxellesa od europskog povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog! Europska komisija je prihvatila prijavu Republike Hrvatske za zaštitu našeg vina Prošeka kao zaštićenog tradicionalnog proizvoda”, objavio je u utorak hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula. 

Komisija će, stoji u odgovoru koji je povjerenik poslao zastupniku Piculi, nastaviti s procedurom objave u Službenom glasniku Europske unije, na što postoji mogućnost žalbe. 

Nakon objave, svaka će potencijalno zainteresirana strana imati mogućnost podnošenja žalbe u roku od dva mjeseca. Komisija će zatim analizirati moguće pridošle pritužbe i donijeti konačnu odluku nakon uvažavanja svih dostupnih elemenata, stoji u pismu koje je povjerenik Wojciechowski poslao Piculi, navodi se u priopćenju. 

“Nakon podnošenja zahtjeva, uvrštenje u Službeni glasnik sljedeći je najvažniji korak na putu za zaštitu našeg Prošeka i njegovog budućeg pozicioniranja na europskoj vinskoj karti i tržištu. Veseli me što su povjerenik Wojciechowski i Komisija odlučili uvažiti vrijednost naše prijave i našeg tradicionalnog vina kao dijela naše zajedničke europske baštine. Nastavit ću zagovarati zaštitu Prošeka i drugih naših tradicionalnih proizvoda koji obogaćuju naše gospodarstvo i ukupnu raznolikost Europe”, istaknuo je Picula. 

Nakon nedavne inicijative Italije da pokuša spriječiti uvrštenje hrvatskog zahtjeva za zaštitu prošeka pod izlikom sličnosti, Picula se sastao s povjerenikom kako bi razgovarali o neutemeljenim talijanskim pokušajima opstrukcije zaštite Prošeka. 

Tada je Picula u razgovoru s povjerenikom istaknuo kako dolazi iz Dalmacije, gdje se tradicionalno proizvodi Prošek, te je objasnio mnogobrojne i jasne razlike između Prošeka i Prosecca, navodi se u priopćenju ureda zastupnika.

Picula je naglasio da je cijeli postupak talijanske opstrukcije motiviran financijskim interesima talijanskih proizvođača, odnosno ekspanzijom na tržištu i zaštitom od potencijalnih gubitaka, iako Prošek i Prosecco nisu i ne mogu biti izravni tržišni konkurenti. Pitanje zaštite Prošeka ujedno je i pitanje odnosa prema proizvođačima u malim i srednje velikim članicama EU-a, stoji u priopćenju.