Penava se pismom obratio predsjedniku Hrvatskog sabora i pojasnio zašto nije dozvolio Nikoli Mažaru da govori

foto: Press032.com

Nastavlja se saga oko svečane akademije povodom 25. godina od završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja na kojoj saborskom zastupniku Nikoli Mažaru nije dozvoljeno da govori u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Prvo je sam Mažar ukazao na to da mu nije dozvoljeno govoriti, a poslije se pismom obratio i sam Jandroković. Danas se pismom obratio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava čije priopćeje prenosimo u cijelosti:

„Iznenađen Vašim pismom koje ste mi uputili koristim ovu prigodu ne kako bih se opravdao, jer uistinu smatram da za tim nema potrebe, nego kako bih Vam ukazao na određene činjenice kojih, ako je suditi prema dopisu, očito niste svjesni. Naime, u pismu navodite da odabir g. Nikole Mažara kao izaslanika na obljetnici završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja nipošto nije bio slučajan, s obzirom na simboliku i činjenicu da se g. Mažar vratio u Vukovar 1998. godine.

Uzimajući u obzir ovaj navod, moram napomenuti da sam kao gradonačelnik grada Vukovara tijekom posljednjih godinu dana, Vama, kao predsjedniku Hrvatskog sabora uputio devet poziva za sudjelovanje na različitim obljetnicama i svečanostima važnim za Grad Vukovar. Izuzev Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine kada ste u Vukovar došli osobno, u svim ostalim prilikama ste, bez obzira na prigodu i potpuno ignorirajući simboliku na koju se sada pozivate, kao izaslanike u Vukovar upućivali saborske zastupnike HDZ-a, od čega čak pet puta g. Nikolu Mažara, dva puta gđu Marijanu Balić i jednom gradonačelnika Grada Otoka, g. Josipa Šarića. Nadalje, iako bi možda puno logičnije i prigodnije bilo da ste na Dan hrvatskih branitelja Vukovara kao izaslanika uputili primjerice saborskog zastupnika g. Stipu Mlinarića koji je uistinu i bio hrvatski branitelj Vukovara, ili pak da ste na svečanu sjednicu Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Vukovara kao izaslanika uputili g. Marijana Pavličeka koji je 7 godina obnašao funkciju zamjenika gradonačelnika i sigurno je vrlo dobro upoznat s tom tematikom, Vi ste se potpuno ignorirajući simboliku, u oba slučaja odlučili za g. Nikolu Mažara. U listopadu prošle godine obilježena je obljetnica pogibije general-bojnika Blage Zadre, kojoj je osobno nazočio saborski zastupnik g. Stipo Mlinarić, inače suborac Blage Zadre, ali u ime Hrvatskog sabora, opet se obratio g. Nikola Mažar, koji je u vrijeme njegove pogibije bio jedanaestogodišnji dječak, a u tom trenutku nalazio se daleko od Vukovara i ratnih stradanja. Između ostalog, podsjetit ću Vas da sam i ja osobno, kao saborski zastupnik u V. izbornoj jedinici na izborima dobio više od 12.000 glasova, međutim, unatoč tome, u svom aktivnom saborskom mandatu nikada nisam bio izaslanik Hrvatskog sabora, a bilo je jako puno prigoda.

Dakle, vrlo je nezahvalno prozivati me da sam propustio priliku staviti nacionalno iznad stranačkog i lokalnog, jer to je upravo ono što Vi već godinama činite birajući svoje izaslanike isključivo po stranačkoj pripadnosti. Nadalje, ne treba zaboraviti da je gotovo svaki puta Vaš izaslanik, obraćajući se zapravo iskoristio prigodu za komuniciranje dnevno-političkih aktualnosti, potpuno izlazeći iz okvira teme i prigode zbog koje smo se okupili.

U nadi da ćete u budućnosti ipak biti u mogućnosti staviti nacionalno iznad stranačkog, srdačno Vas pozdravljam i iskreno se veselim sljedećoj prilici u kojoj ćete nam uputiti svog izaslanika, kako bismo svi skupa provjerili jesmo li iz ove prigode nešto i naučili“, stoji u pismu Penave.