Penava: Ministarstvo kulture i Vlada RH zaustavili su inozemnu investiciju u Vukovar vrijednu 185 milijuna kuna

0
Foto: Ivan Matić

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i njegov zamjenik Marijan Pavliček održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su još jednom ukazali na projekt izgradnje Vukovarskog tornja i najodgovornije osobe zašto se isti još uvijek nije započeo realizirati.

Prema riječima Penave glavni krivci zašto nije započela realizacija ovoga projekta su Ministarstvo kulture i Vlada RH, odnosno ministrica Nina Obuljen Koržinek i premijer Andrej Plenković. Podsjetio je kako se radi o inozemnoj investiciji vrijednoj oko 185 milijuna kuna u okviru koje bi se na mjestu nekadašnjeg Hotela Dunav izgradio Vukovarski toranj visine 182 metra.

Govoreći o projektu podsjetio je kako na tome gradske vlasti rade 3 godine te da su do sada održali sastanke s ministricom kao i čelnim ljudima ministarstva. O svemu je upoznat i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Rekao je i kako su od ministrice dobili uvjerenje kako oni neće blokirati projekt iako nisu za njega. Traženi su i neki dodatni dokumenti, što je odrađeno, ali niti to nije pomoglo jer projekt stoji već 3 godine. Prema riječima Penave sve to je nejasno jer nekadašnji Hotel Dunav nije zaštićeno kulturno dobro, a uz to u strogom središtu grada i baroknoj jezgri su građene nove zgrade od kojih je jedna i samo sjedište gradske uprave. Jedan od razloga odbijanja bio je i da, kako je rečeno, uz Dunav cijelim njegovim tokom nema takvih objekata. Investitori su si dali truda pa su pronašli 9 sličnih objekata koji se grade ili su već izgrađeni.  

„Grad Vukovar ima osiguranu inozemnu investiciju, koja bi puno značila za dalji razvoj Vukovara, ali Vlada to odbija. Ministarstvo kulture si je dalo za pravo da cijelo šire središte grada, od Luke Vukovar pa do Vukovarskog vodotornja proglase zaštićenim. To je nekih 88 hektara površine unutar kojih je samo 3,6 posto zaštićenih kulturnih dobara ali se za sve što se radi u tome prostoru mora tražiti dozvola ministarstva. Ovo je primjer toliko spominjanog Projekta Slavonija. Osnovni razlog zaustavljanja investicije od 185 milijuna kuna je jedan činovnik koji sve to blokira“, rekao je Penava.

Na novinarski upit o razlozima ovakvoga stava ministarstva Penava je rekao kako tome nije razlog što je on izašao iz HDZ-a.

Govoreći na ovu temu zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček postavio je pitanje kakva se poruka investitorima šalje na ovaj način. Podsjetio je i na neke burne razgovore gdje je, kako je rekao, od strane zaposlenih u ministarstvu bilo i verbalnog vrijeđanja i psovanja što je „slika hrvatske administracije danas“.

„Sramota me je što imamo ovakvu ministricu kulture koja na sve moguće načine u zadnje 3 godine pokušava stopirati ovaj projekt. S izgradnjom Vukovarskog tornja Vukovar bi postao jedno od središta turizma u Hrvatskoj i zasigurno središte kongresnog turizma. Ovo bi bila najveća investicija u kontinentalni turizam u Hrvatskoj u posljednjih 30 godina. Toliko o Projektu Slavonija i koliko predstavnici ove Vlade vole Slavoniju. Slavonija se voli otvaranjem radnih mjesta, a ne na ovaj način“, istakao je Pavliček.