Pavić Šimetin o rastu novozaraženih: “Moguće zatvaranje pojedinih djelatnosti”

0
foto:HRT

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Šimetin Pavić rekla je u razgovoru s novinarkom HRT-a Margaretom Jozinović da će, ako se nastavi uzlazni trend u broju novozaraženih, biti pooštravanja mjera. Neki će se događaji sigurno održavati isključivo uz COVID potvrde, a kod drugih okupljanja bit će obvezni maska, distanca, ograničen broj sudionika.

– To će izgledati kako smo imali i u prethodnim valovima. Uz ostale mjere koje bi se mogle uvesti jest i zatvaranje pojedinih djelatnosti i slično, objasnila je.

Ponovila je da cijepljenje na različitim okupljanjima provode svi zavodi za javno zdravstvo.

Na pitanje upisujemo li u registar dnevno oboljelih i strance, kazala je da je ipak ponajprije riječ o građanima RH. Stranci koji su pozitivni na koronavirus dobivaju upute epidemiologa kako se trebaju ponašati, ostaju u Hrvatskoj u samoizolaciji, a moguće je i da svojim automobilom napuste Hrvatsku.

Komentirala je i zahtjev načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije da se Hrvatska tretira po županijama, a ne statističkim regijama.

– Stav EK je da je razdvajanje zemalja na sitnije čestice poput županija tehnički vrlo teško te se zato stanje pokazuje na razini regija, ali svaka zemlja može gledati na “sitnijoj” razini. Sada smo u narančastoj zoni što se tiče regije Jadran i Zagreba, ali imamo dovoljno prostora, tako da ćemo se, ako brojevi budu umjereno rasli, zadržati u toj zoni koja je upozorenje drugim zemaljama i najčešće se ne uvode za te zone dodatne mjere. Daleko smo od crvene zone, rekla je.

Pozvala je na poštovanje svih epidemioloških mjera i na cijepljenje, i to što prije.

– Svi koji imaju dvojbe, neka dođu na punkt gdje se cijepi i razgovaraju s liječnikom, poručila je.