Ovako se pravilno signalizira u kružnom toku

0
foto: Pixabay

Na svakom kružnom toku vidljivo je kako mnogi vozači ne znaju kada uključiti žmigavac, odnosno pokazivač smjera. Neki „žmigaju“ kontinuirano u smjeru u kojem idu, drugi samo pri ulasku ili izlasku, neki ovisno o položaju u prometu.

Na kružnom toku se svašta može dogoditi jer mnogi jednostavno ne znaju što je ispravno. Ako ste se prepoznali, evo „dobre“ vijesti: više od četvrtine vozača osjeća isto. Auto klub Europa (ACE) je taj problem istražio. Sukladno tome, gotovo 26,6 posto vozača ne zna pravilno koristiti žmigavac, prenosi Fenix.

Za prikupljanje podataka, 30 kružnih tokova diljem Njemačke promatrano je jedan sat od 10. do 12. lipnja 2024. godine.

Kako pravilno signalizirati u kružnom toku?

Evo kako to funkcionira: Uključite pokazivač smjera samo kada napuštate kružni tok kako biste upozorili druge vozače, pješake ili bicikliste kamo želite ići. U suprotnom, pokazivač smjera se ne koristi– ni u kružnom toku ni kada ulazite u njega. Zašto? Ne možete ići nigdje osim pratiti cestu u kružnom toku.

Usput: ako ne uključite pokazivač smjera ili to nepravilno radite, ne samo da iritirate druge sudionike u prometu, već riskirate i kaznu.

Biciklisti jedva pokazuju kada skreću

Dok većina vozača barem žmigavcima pokušava pokazati što rade u kružnom toku, većina biciklista potpuno izbjegava korištenje ručnih signala kako bi to poručili. Prema pisanju ACE-a, više od dvije trećine biciklista točnije njih 68,7 posto ne koriste ručne signale.