Osječka promocija knjige “Diplomatski pečat – sasvim osobno”

0
foto:OBŽ

U osječkom Kulturnom centru održana je promocija drugog dopunjenog izdanja knjige „Diplomatski pečat – sasvim osobno“ koja sadrži 130 priča i obuhvaća niz diplomatskih aktivnosti, razgovora i anegdota vezanih uz najznačajnije vanjskopolitičke događaje u Republici Hrvatskoj u zadnjih trideset godina, od borbe za međunarodno priznanje, uloge diplomacije u ratnim danima i ulaska u najznačajnije međunarodne organizacije i saveze do recentnih diplomatskih aktivnosti nakon hrvatskoga ulaska u Europsku uniju i NATO savez. Knjiga urednika prof. dr. sc. Gorana Bandova, Jelene Perlete i Ivane Petrović sastavljena je od kratkih diplomatskih sjećanja najznačajnijih vanjskopolitičkih aktera od 90-ih do danas. Promociji su nazočili obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, rektor osječkog Sveučilišta prof. dr. sc. Vlado Guberac, zamjenik župana Josip Miletić, zamjenici gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković i Dragan Vulin te ostali uvaženi gosti.

– Diplomacija je odradila veliki, ogroman posao od samog začetka i same ideje stvaranja Republike Hrvatske. Kako su stvari tekle na terenu za vrijeme rata, što se tiče obrambenih snaga, tako je diplomacija snažno odrađivala posao u svijetu nakon čega je uslijedilo priznanje Republike Hrvatske. Ipak, nakon toga je trebalo priključiti Hrvatsku svim integracijama, i europskim i svjetskim, pri čemu je ključnu ulogu imala upravo diplomacija. Drago mi je i čestitam autorima da su svoja svjedočanstva i sjećanja pretočili u knjigu koja će ostati trajan podsjetnik budućim generacijama na izvaredne napore u stvaranju slobodne i neovisne domovine, a kasnije njezinom međunarodnom pozicioniranju – kazao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je zadovoljstvo što se u Osijeku iz prve ruke moglo čuti o diplomaciji, iskustvu, ali i anegdotama iz vremena kad se stvarala hrvatska država. – Još zanimljivije je da to imamo zapisano jer se pisanoj riječi uvijek možemo vraćati. Čestitam autorima i Sveučilištu u Zagrebu koji su prepoznali vrijednost ovih zapisa, oni će nam trajno ostati. Ovo nije samo informacija prošlih vremena, već izvor znanja za sadašnje i buduće generacije. Nova vremena donose nove izazove na koja možemo diplomatski odgovarati učeći iz iskustva znalaca – rekao je osječki gradonačelnik Radić.

Jedna od urednica knjige, novinarka i vanjskopolitička komentatorica Ivana Petrović priznala je kako nisu mislili da će nakon prvog izdanja koje su promovirali uz 30 godina međunarodnog priznanja Hrvatske 2022. godine, tako brzo ići u drugo, dopunjeno izdanje. – Na to su nas nagnali neki novi momenti kao što su ulazak Hrvatske u šengeski prostor, ulazak u eurozonu i ovaj rat u Ukrajini koji je počeo jako mijenjati stvari i odnose, geopolitičke odnose. U ovo smo izdanje uvrstili sve ono što nismo u prvom izdanju, dakle sve naše predsjednike Vlada koji su živi, a treće izdanje će ići nakon što uđemo u OECD i to će biti zadnje izdanje. U njemu ćemo sigurno uključiti više vojnih izaslanika koji su sada na službi u kriznim područjima, a sigurno ćemo tražiti od nekih koji su već napisali svoj narativ za ovu knjigu da napišu novi – rekla je Petrović I objasnila zašto je prva promocija knjige, nakon one u Zagrebu, upravo u Osijeku. – Htjeli smo da nam Osijek bude prvi zbog toga, jer u onom prvom desetljeću hrvatske državnosti, diplomati su bili visoko motivirani, dovijali su se na sve načine, otvarali nemoguće prilike kako bi se rat završio, a svjesni smo kako se nijedan rat ne može završiti eutanaziranom diplomacijom i ubijenim multilateralizmom. Oni su to držali živo, potpisivali sve moguće mirovne prijedloge, razgovarali, otvarali prilike bilateralnih susreta kako bi rat završio mirnom reintegracijom, inače jedinim uspješnim projektom Ujedinjenih naroda. Bez naše diplomacije i bez naših diplomata, to se ne bi moglo izvesti, a s obzirom da je ovo područje bilo pod ratnom agresijom, dobar dio je bio i okupiran htjeli smo da promocija, prva nakon zagrebačke, bude u Osijeku – zaključila je Petrović.