Osječanka Jelena završila iznimno tešku obuku američke vojske

0

Osječanka Jelena Vujić, pripadnica Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški”, u SAD-u je uspješno završila obuku S.E.R.E. Specialist training for foreign national students, koja je provedena u bazi “Fairchild” Američkog ratnog zrakoplovstva, piše magazin Hrvatski vojnik.

Obuka S.E.R.E. (Survival, Evasion/Escape, Resistance, Extraction) koja u prijevodu znači preživljavanje, izbjegavanje/bijeg, otpor, izvlačenje trajala je punih šest mjeseci u Sjedinjenim Državama a Jelena je prva pripadnica OSRH koja je završila ovu iznimno tešku obuku.

Cilj obuke je bio usavršavanje znanja i sposobnosti vezano uz spašavanje, izvlačenje u slučajevima zarobljavanja, obaranja zrakoplova ili potonuća broda. Dosad je tek jedan pripadnik OSRH imao čast nositi titulu S.E.R.E. specijalista. Iznimno teška obuka provodi se u zabačenim šumskim, planinskim, pustinjskim, tropskim, obalnim, priobalnim i oceanskim uvjetima.

Fizički preduvjeti za pristupanje obuci su vrlo važni; izvođenje minimalno osam zgibova u dvije minute, 48 trbušnjaka i 40 sklekova u isto toliko vremena, moći pretrčati milju i pol (oko 2400 m) za manje od 11 minuta. Zanimljivo je napomenuti kako za svaki izlazak iz zgrade ili ulazak u zgradu unutar baze svaki polaznik mora napraviti deset zgibova ili 35 sklekova, piše Hrvatski vojnik.

Ova obuka testira granice ljudske izdržljivosti i mentalnih sposobnosti. Obuku je započelo 57 polaznika, a 36 ju je završilo. Obuka je sastoji od 15 faza koju moraju proći svi polaznici. Osječanka Jelena je prošla sve faze osim jedne. Jedan od elemenata obuke bio je boravak puna dva dana u hladnom Tihom oceanu, a nakon čega je slijedio sedmodnevni obalni dio pri čemu su im jedini izvor hrane bile školjke koje su iskopali iz pijeska.

Kad ste u hladnom oceanu gotovo dva puna dana, jedino što može pomoći da izdržite do kraja jest da surađujete sa svima koji su s vama i da imate određenu dozu crnog humora koji vam pomaže da ne izgubite zdrav razum”, istaknula je Osječanka Jelena Vujić.

Ovo je svakako posebna priča koju vrijedi pročitati. Sve detalje i opisano iskustvo pročitajte u magazinu Hrvatski vojnik.