Optimizam u hrvatskom gospodarstvu i na kraju 2023.

0
foto: Pixabay

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su i u prosincu, četvrti mjesec zaredom, odražavajući optimizam u industriji i uslužnom sektoru, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u prosincu za 1,8 bodova u odnosu na studeni, na 109,7 bodova, izvijestila je EK.

Najveći optimizam iskazali su poslovni čelnici u uslužnom sektoru, uz znatno bolju ocjenu potražnje i poslovanja u protekla tri mjeseca, Predviđaju dobru potražnju i u prvim mjesecima 2024. i povoljne prodajne cijene, što se očitovalo u rastu ukupnog indeksa sektora za 4,1 bod.

Poboljšanje vide i menadžeri u industriji, posebno u knjigama narudžbi, a očekuju i povoljne prodajne cijene. Indeks sektora porastao za 2,1 bod u odnosu na studeni.

Raspoloženje u maloprodaji zadržalo se više-manje na razini prethodnog mjeseca, iskazano u rastu indeksa za 0,4 boda.

Promjena nije bilo ni među potrošačima, koji predviđaju nešto lošiju financijsku situaciju kućanstava u idućih 12 mjeseci i veće cijene.

Pesimizam je u prosincu prevagnuo samo među čelnicima građevinskog sektora, što se očitovalo u padu indeksa za 0,7 bodova u odnosu na studeni.

Poslovni čelnici očekuju da će zapošljavati znatno više radnika u idućim mjesecima, prema rastu indeksa EEI za 2,9 bodova. Procjenjuju i da je neizvjesnost u poslovanju izraženija nego u studenom, što se očitovalo u rastu indeksa EUI za 1,0 bod.